Mitä tapahtuu kadonneille matkapuhelimille?

Oulun poliisipiirin alueelta löytyi viime vuonna 346 kännykkää, joista arviolta kaksi kolmasosaa löysi omistajansa. Kuvituskuva.
Oulun poliisipiirin alueelta löytyi viime vuonna 346 kännykkää, joista arviolta kaksi kolmasosaa löysi omistajansa. Kuvituskuva.

Kännykät ovat nykyään lompakoiden ja avaimien ohella yleisimpiä hukkaan meneviä arvoesineitä. Ylivieskassa löytötavaratoimisto löytyy poliisiasemalta, jonne löydetyt esineet pitäisi viipymättä toimittaa.
Matkapuhelimia löytyy satoja. Tero Blomster Oulun poliisiaseman löytötavaratoimistosta kertoo. Vuonna 2019 Oulun poliisipiirin alueella, johon Ylivieskakin kuuluu, kirjattiin 346 kännykkää poliisin löytötavaroihin. Luvussa eivät ole mukana laukuista ja repuista löytyneet kännykät.
– Pääasiassa löydetyt puhelimet ovat toimintakuntoisia, toki poikkeuksiakin löytyy sääolosuhteista riippuen. Joskus puhelin on pudonnut suojatielle ja auto on ehtinyt ajaa yli.
– Poliisi ei yritä käynnistää löydettyjä puhelimia. Laitteet ovat lähes poikkeuksetta lukittu suojakoodeilla, kasvontunnistuksilla, sormenjäljillä jne. Puhelimen omistaja pyritäänkin tavoittamaan liittymätiedoilla. Poliisilla on käytössä viranomaistiedustelu eri operaattoreille. Puhelimesta otetaan SIM-kortti ulos ja kortin tiedoilla pyydetään operaattorilta liittymän omistajan tiedot. Useimmiten liittymän omistaja saadaan tätä kautta selvitettyä ja omistajalle ilmoitetaan löydetystä puhelimesta kirjeitse, kertoo Blomster.
– Jos kyseessä on prepaid-liittymä, niin silloin emme voi ilmoittaa ja asia jää sen varaan, että omistaja tulee puhelinta kyselemään. Puhelimia ei ladata, vaan päinvastoin yritetään sulkea juurikin sen vuoksi, että SIM-kortti käytetään ulkona ja sen jälkeen puhelimeen ei voi enää soittaa, täsmentää Blomster.
Tilastoja siitä, kuinka moni saa kadonneen puhelimensa takaisin, ei voida tarkkaa vastausta antaa, arviolta noin kaksi kolmasosaa.
Laitteet, joiden omistajaa ei löydy, hävitetään. Löytötavaratoimiston virkamies silppuaa yksityisyydensuojan varmistamiseksi laitteiden SIM-kortit sekä mahdolliset muistikortit. Tämän jälkeen ICT-tutkinta (poliisin tietojenkäsittely- ja tietoliikenneyksikkö) suorittaa loput puhelimen tuhoamistoimenpiteet.
Oulun poliisilaitos hävittää matkapuhelimet siten, että niistä irrotetaan akut. Akku ja puhelimen runko hävitetään alihankkijan toimesta. Hävittäminen tapahtuu alihankkijan toimesta murskaamalla tai polttamalla.

Marko Virkkula

Be the first to comment on "Mitä tapahtuu kadonneille matkapuhelimille?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*