Riku Nieminen ja Juice Originals tekee paluun konserttisaleihin

Kuva Nina Siven / Sellosali.
Kuva Nina Siven / Sellosali.

Juice Originals konsertoi täysille katsomoille syksyn 2019 konserttisalikiertueellaan. Yleisön pyynnöstä kokoonpano nähdään maalis- ja huhtikuussa 2020 laajemmalla kiertueella, joka ulottuu Helsingistä Ouluun ja Seinäjoelta Kajaaniin. Kiertue vierailee yhteensä kymmenellä eri paikkakunnalla ja salissa, Ylivieskan Akustiikassa he esiintyvät 5. maaliskuuta.

Juice Originals koostuu Juice Leskisen eri yhtyeissä vaikuttaneista soittajista solistinaan Juice-elokuvan päätähti Riku Nieminen. Orkesteria johtaa Anssi Tikanmäki. Lavalla nähdään Tikanmäen ja Niemisen lisäksi Safka Pekkonen, Juuso Nordlund, Ila Loueranta, Jari Yliaho sekä Eljas ja Eemil Tikanmäki.
Juice-elokuvan ensi-iltajuhlissa joulukuussa 2018 ensiesiintymisen tehnyt ainutlaatuinen kokoonpano tarjoaa konsertti-illoissaan laajan kattauksen Juice Leskisen tuotantoon lukeutuvia legendaarisia kappaleita muun muassa “Viidestoista yö”, “Syksyn sävel”, ”Kaksoiselämää”, “Luonas kai olla saan”, ”Musta aurinko nousee” ja ”Rakkauden ammattilainen”. Biisit ovat kuultavissa alkuperäisten soittajien ja solisti Riku Niemisen esittämänä.
“Ensin Riku teki loistavan roolisuorituksen Juice-elokuvassa, sitten hän siirtyi valkokankaalta keikkalavalle. Hän pesi pois meikit, riisui huivin ja peruukin, ja ryhtyi omana itsenään tulkitsemaan Juicen ajattomia lauluja tavalla, jolla kukaan ei ole sitä vielä tehnyt”, kapellimestari Anssi Tikanmäki toteaa.
Riku Nieminen on positiivisen hämmentynyt suosiosta ja Juice-elokuvan roolityön myötä avautuneesta ovesta musiikin parissa: ”Olen todella iloinen siitä uskomattoman lämpimästä vastaanotosta, minkä saimme syksyn konserttisaleissa. Paljon tuli harmitteluja tutuilta muista kaupungeista, etteivät ehtineet meitä nähdä, joten vielä onnellisemmaksi minut tekee tämän kevään kiertueen toteutuminen. Yleisön pyynnöstä lavalle – parasta!”.
Meno Originalsien keikoilla on ollut rento ja nostalginen. ”Saamme soittaa vanhoja, tuttuja kappaleita, joihin viriää tuoreita sävyjä nuoren, osaavan ja monipuolisen esiintyjän tuodessa uutta virtaa lavalle. Myös yleisön vastaanotto on ollut lämmin. Niinpä uusi kiertue keväällä on paikallaan”, Tikanmäki sanoo.

Riku Nieminen kertoi tuntojaan Vieskan Viikon haastattelussa:

Mistä idea Juice Originalsiin?
Meillä oli hemmetin hauskaa elokuvan ensi-illassa pidetyllä debyyttikeikalla ja sen jälkeisellä lyhyellä konsertstikiertueella viime vuonna. Tapaani kuuluu aina sanoa jos jokin produktio tuntuu hyvältä ja niinpä tuli päästettyä tällainen idea jatkamisesta. Elokuvaroolin maskit halusin kuitenkin jättää, sillä tykkään laulaa omalla äänellä enkä hahmoilla. Siinä onkin hyvä kehityskohde itselleni ja isommin lähteä mukaan musiikkimaailmaan. Oli myös spesiaalitunne tehdä yhteistyötä Juicen bändien jäsenten kanssa. Emme kuitenkaan halunneet tehdä mitään elokuvan varjolla tai muutoin halvalla, tämä on kunnianosoitus Juicen elämäntyölle.
Onko kokoonpano ja kappaleet samoja kuin viime vuonna?
Kokoonpano on tismalleen sama kuin viimeksi tehdyllä lyhyemmällä kiertueella. Muutama biisi on vaihtunut, joten siinä on ollut opettelemista. Kuopio ja Tampere ovat hanakoimpia keikkapyynnöissä, liittyen juurikin Juicen juureihin. Tällä kertaa olemme pyrkineet valikoimaan paikkakunnat juurikin keikkapyyntöjen mukaisesti, sillä niitä on tullut muun muassa facebookin kautta lukuisasti. Joillakin paikkakunnilla saattaa olla myös yllätysesiintyjiä, mutta niitä en voi tässä vaiheessa paljastaa.
Mikä Juicen kappaleiden esittämisessä on parasta?
Suosikkini on ehdottomasti ohjelmiston ensimmäinen biisi Kuumaa tuhkaa. Siinä kiteytyy jotain todella ajatonta kuten Juicen biisit yleensäkin, mutta tässä ei ole mitään saarnausta eikä hävyttömiä sanoja. Monessahan kappaleessa kerrotaan parisuhdeongelmista, mutta tämä on enemmän filosofinen ja poliittinen laulu, varsinkin siksi se kiehtoo minua.
Mikä puolestaan haastavinta?
Ehkä se että nämä eivät ole minun omia biisejä, joten on haastavaa löytää oma tulkinta. Haluan tehdä kunniaa biiseille ja noudatella myös Juicen näkemystä. Varsinkin alussa se oli haastavaa, mutta nyt se alkaa helpottamaan. Toki näiden parin uuden biisin harjoitteluun on mennyt aikaa, sillä merkityksellisen tunteen luominen ei ole helppoa. Pyrin saamaan kappaleisiin tunnetta, ettei esiintyminen olisi millään tavalla falskia.
Mitä muita projekteja on tulossa?
Tällä hetkellä olen mukana parissa tv-sarjassa ja ne jatkuvat edelleen. Toukokuussa on myös leffaprojekti ja muutamia muitakin televisiotöitä. Pidin hetki sitten sapattivapaata ja töitä kyllä on enemmän kuin ehtii tehdä. Tulevaisuudessa halusin mennä myös tuotanto- ja ohjauspuolelle ja niihin suunntautumista olen jo pikkuhiljaa suunnitellut. Myös käsikirjoittaminen kiinnostaa, sillä en halua olla koko ajan itse esillä. Kutsumusammattini on kuitenkin esiintyminen ja musiikkijutut ovat tuoneet uutta piristystä esiintymisrepertuaariini. Pidän uusista haasteista ja kun esiinnyn itsenäni vaikkapa Stand upin tai musiikin saralla, silloin oma persoonani on pelissä. Kun kuvataan elokuvaa tai sarjoja, niihin treenataan etukäteen ja ottoja on useita, silloin rajapinta ei ole niin lähellä. Myös teatterinäyttämöllä on replat valmiina, eikä niihin juurikaan voi itse vaikuttaa. Pidän enemmän spontaanista vuorovaikutuksesta ja se tuo myös haastetta esiintymiseen.
Millainen tausta sinulla on musiikin saralta?
Olin jo yläkoululla musiikkiluokalla ja se jatkui myös lukioaikana, jolloin olin musiikkipainotteisella. Kitaraa olen aikoinani opiskellut kolme vuotta sekä myös rumpujen soittoa. Nuorempana olin kuorossa 11 vuoden ajan, joten musiikki on ollut osa minua jo pienestä pitäen. Myös duppaukset ovat osaltaan auttaneet äänenkäytön hallintaan. Olen myös viime vuosien aikana keikkaillut Capin Crue –bändin kanssa Fuengirolassa Espanjassa, jossa esitimme muun muassa Juicen ja J. Karjalaisen biisejä.
Onko sinulla jokin motto?
Itse asiassa on, tosin se ei ole omani vaan kaverilta saatu.Done is better than perfect eli tehty on parempi kuin täydellinen. Sitä haluaisin kuitenkin täydentää siten, että suunnittelua ei saa unohtaa ja tulee kuitenkin olla tietyllä tavoin varuillaan.
Terveisesi Akustiikan keikalle tulijoille?
Tervetuloa paikan päälle mikäli haluaa nähdä tunteikkaan ja nostalgisen rock’n’roll shown!

Elina Kytökorpi

Be the first to comment on "Riku Nieminen ja Juice Originals tekee paluun konserttisaleihin"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*