Poliisin tehopuhallutuksessa Ylivieskassa ei yhtään rangaistavaa rattijuoppoa

Ylivieskassa poliisi puhallutti aamuautoilijat Ouluntien, Savontien, Sievintien ja Kalajoentien varsilla.
Ylivieskassa poliisi puhallutti aamuautoilijat Ouluntien, Savontien, Sievintien ja Kalajoentien varsilla.

Ylivieskassa työmatkaa ajavat pääsivät torstaiaamuna testaamaan urakalla poliisin uutta kuppialkometriä. Poliisi suoritti rattijuopumusvalvontaa kaikkien pääteiden varsilla.

Oulun poliisilaitoksen partiot tekivät perinteistä puhallutusratsiavalvontaa Kainuussa, Koillismaalla, Jokilaaksojen alueella sekä Oulun seudulla. Rattijuopumusvalvonta kohdistettiin aamusta erityisesti työmatkaliikenteeseen sekä työmatkaliikenteen jälkeen niille alueille, jotka poliisin tekemän analyysin avulla on kartoitettu keskeisimmiksi paikoiksi rattijuopumusvalvonnan suorittamiseen.

Jokilaaksojen alueella, johon Ylivieska kuuluu, puhallutettiin 2 229 kuljettajaa, tulos oli nolla rattijuopumusepäilyä. Tosin 12 kuljettajalla tulos jäi alle rangaistavuuden, jota poliisi ei pidä hyvänä ilmiönä.

Puhallusratsiavalvonta Ylivieskassa oli näkyvä.

Puhallusratsiavalvonta Ylivieskassa oli näkyvä.

Oulun seudulla puhallutettiin yhteensä 1 256 ajoneuvon kuljettajaa. Kahta heistä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta, yhtä rattijuopumuksesta sekä yhtä huumaantuneena ajamisesta. Seitsemällä jäi tulos alle rangaistavuuden. Lisäksi kiinni jäi kolme etsintäkuulutettua, joilla kaikilla oli etsintäkuulutuksen perusteena ehdoton kiinniotto.

Koillismaalla puhallutettiin yhteensä 219 kuljettajaa, joista melkein kaikki puhalsivat puhtaan nollatuloksen. Yhdellä kuljettajista ”viisari värähti” ja tulos jäi alle rangaistavuuden. Puhallutusten yhteydessä mitattiin kuljettajalle 81 km/h nopeus 40 km/h nopeusrajoitusalueella. Kyseessä oli vakava piittaamattomuus.

Kainuussa puhallutettiin yhteensä 1 121 kuljettajaa. Yhdellä tulos jäi alle rangaistavuuden eli ”viisari värähti”. Lisäksi puhallutetuista löytyi yksi ajo-oikeudeton.

Autoilijat toimivat valvontapaikoilla kiitettävästi ja ymmärsivät valvonnan tarkoituksen hyvin. Oulun poliisilaitos tiedotti ratsiasta heti valvonnan jälkeen sosiaalisessa mediassa, jossa tehty valvonta sai positiivista palautetta osakseen. Poliisilaitoksen alueella puhallutettiin päivän aikana yhteensä 4 825 ajoneuvon kuljettajaa. Näkyvällä rattijuopumusvalvonnalla haluttiin valvonnan lisäksi muistuttaa kuljettajia siitä, ettei ajoneuvolla tule lähteä liikkeelle päihteiden vaikutuksen alaisena.

Rattijuopumusvalvonnan osalta tulokset ovat hyvin samantyyppiset kuin aikaisempina vuosina tehdyissä aamuliikenteeseen kohdistuneissa valvontaiskuissa. Hyvä niin ettei päihtyneenä ajoneuvoa kuljeteta. Oulun poliisilaitoksen konstaapelit puhalluttivat torstaiaamun (31.10.2019) aikana 4 825 ajoneuvon kuljettajaa. Näiden joukosta löytyi yhteensä neljä kuljettajaa, joita epäillään päihtyneenä ajamisesta. Se tarkoittaa 0,08 % osuutta kuljettajista. Vuosittaisissa rattijuopumustutkimuksissa prosenttiosuus on ollut pienemmillään 0,11 % (vuonna 2012) ja suurimmillaan 0,25 % (vuonna 1990). Rattijuoppojen määrässä on pientä vaihtelua eri vuosina, mutta se on vakiintunut 0,11 ja 0,14 välille viimeisen yhdeksän vuoden aikana. Rattijuopumustutkimukseen verrattuna tulosta voinee pitää hyvänä, toteaa liikenneyksikön johtaja, komisario Pasi Rissanen.

Erillisenä asiana huolestuttaa Oulun aamuliikenteestä tavattujen päihtyneiden kuljettajien määrä, joka oli 0.31 % puhallutettujen kuljettajien määrästä. Poliisi tulee järjestämään edelleen puhallusratsioita alueella. Tavoitteena on pyrkiä vaikuttamaan kuljettajien päätökseen olla liikenteessä selvänä ja ennalta estää riskejä, joita päihtyneenä ajaminen aiheuttaa.

Be the first to comment on "Poliisin tehopuhallutuksessa Ylivieskassa ei yhtään rangaistavaa rattijuoppoa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*