Ylivieskalaisyrityksen painopeitto televisiosarjoissa

Arja Hautamäki on työskennellyt Joutsentiellä jo useamman vuoden ajan. Hänen työnkuvaansa kuuluu sekä painopeittojen että myös muiden tuotteiden valmistus ompelemalla. Yrittäjä Helena Vähäkangas on tyytyväinen henkilöstöönsä ja haluaa olla itsekin läsnä päivittäisessä toiminnassa.
Arja Hautamäki on työskennellyt Joutsentiellä jo useamman vuoden ajan. Hänen työnkuvaansa kuuluu sekä painopeittojen että myös muiden tuotteiden valmistus ompelemalla. Yrittäjä Helena Vähäkangas on tyytyväinen henkilöstöönsä ja haluaa olla itsekin läsnä päivittäisessä toiminnassa.

Ylivieskalaisen yrityksen Serina Care:n painopeitto on päässyt jo kahteen kotimaiseen televisiosarjaan. Ensimmäisen kerran se nähtiin Suomen supernanny –ohjelman kahdessa jaksossa keväällä ja nyt parhaillaan pyörivässä Big Brother –realitysarjassa.

Ylivieskassa yrittäjänä toimiva Helena Vähäkangas on pitänyt yritystoimintaa jo kymmenisen vuotta, aluksi kotoa käsin toiminimellä. Vuonna 2012 hän siirtyi yrittäjäksi yhdessä aviomiehensä Markku Vähäkankaan kanssa ja he perustivat pääasiassa verhoiluun ja ompelemiseen keskittyvän avoimen yhtiön Ellinellin. Tuolloin he hankkivat toimitilat Joutsentieltä, missä yritys sijaitsee tälläkin hetkellä. ”Olemme molemmat opiskelleet verhoilijoiksi, joten yhteisen yrityksen perustaminen oli tuolloin luonnollista. Alusta lähtien meillä on ollut näissä tiloissa myös niin sanottuja alihankkijoita, eli he tekivät meille töitä omien yrityksiensä kautta. Se on hyvin tyypillistä tällä alalla, vähän samoin kuin parturi-kampaamojen vuokratuolilaiset”, Helena kertoo. Alun perin Helena on lastenohjaaja ja sosionomi ja työskennellyt muun muassa silloisessa Visalan sairaalassa sosiaalityöntekijänä, mielenterveyskuntoutujien palvelukodissa ja päiväkodissa.

Aiemman koulutus- ja työtaustansa vuoksi hän saikin eräänä päivänä mielenkiintoisen yhteydenoton. Siinä kysyttiin halukkuutta valmistaa erityistarpeeseen painopeitto ja ajatus siitä lähti kiehtomaan Helenaa. ”Työtaustani saattelemana tiedän kuinka erilaisia tarpeita ihmisillä on. Otinkin oitis ajatuksen hautumaan ja selvittelemään miten sen saisi kehiteltyä ja tuotteistettua. Tuolloin painopeittoja ei ollut juurikaan Suomessa vielä saatavilla, joten tietoakaan ei ollut helppo löytää. Lähdin kuitenkin määrätietoisesti ottamaan haasteen vastaan ja siitä pyörät lähtivät pyörimään. Alun tuotekehittely kesti vajaan vuoden, ennen kuin ensimmäinen painopeitto oli valmis.”

Eräänä tärkeänä tuotekehitysvaiheen yhteistyökumppanina on ollut Helsingin Uniklinikka, jossa peittoja on tälläkin hetkellä käytössä. ”Painopeitto on rakennettu siten, että se soveltuu vaativaankin käyttöön eli laitoshoitoon, sairaaloihin ja palvelukoteihin. Materiaaleissa on haluttu alusta lähtien kiinnittää erityistä huomiota, hygieenisyys on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Itse painon tekevä materiaali on MediGrane –painorakeista, joka on kotimaista kierrätysmuovia. Eräs haastavimmista asioista tuotekehityksessä oli juurikin sopivan paino­materiaalin löytäminen. Joidenkin peittojen painomateriaalina on käytetty esimerkiksi lyijykuulia, riisiä tai hiekkaa. Halusimme kuitenkin että täyte olisi valmistettu jo käytössä olleista materiaaleista, joten tämä painorae täytti haluamamme kriteerit ja se myös yhdistyy vaatimuksiimme kotimaisuuden suhteen.”

Asiakastarpeesta tuotteeksi

Kun Helena sai yhteydenottopyynnön asiakkaalta, hän oitis kiinnostui ideasta ja lähti kehittämään sitä eteenpäin. ”Alkuun piti selvittää peiton eri käyttötarkoitukset, sekä löytää sopivat kotimaiset yhteistyökumppanit ja tavarantoimittajat. Valmistamme täällä Ylivieskan toimipisteessä jokaisen peiton käsityönä ja kukin niistä on numeroinnilla yksilöity. Voimme jäljittää numerosarjan eli niin kutsutun laadunhallintakoodin perusteella koko toimitusketjun, eli jos ongelmia ilmaantuu pystymme reagoimaan niihin välittömästi.”

Kotimaisuus valttina

Serinan painopeitto on 100% kotimainen ja myös CE-merkitty, mikä on tae laadunhallintajärjestelmästä ja turvallisuudesta. ”Peitto on kokonaisuudessaan paloturvallinen ja sen pystyy pesemään korkeassa lämpötilassa ilman että paloturvallisuus poistuisi. Joissain maahantuoduissa peitteissä mainitaan paloturvallisuus, mutta usein niiden kohdalla se heikkenee pesukertojen myötä. Peitto on myös täysin allergisoimaton, joten sen käyttö soveltuu valtaosalle kuluttajista. Kierrätys ja ekologisuus on myös tärkeä osa yrityksen toimintaperiaatteita. Täytteenä käytetty materiaali on tehty kierrätysmuovista suomalaisen yrityksen tuottamana. Kierrätysmateriaalin käyttö on eräs tärkeimmistä kulmakivistä toiminnassamme.”

Peitto oman kehon mukaan

Painopeittoja on kolmea eri kokoa ja jokaisessa koossa on eri painoja riippuen käyttäjän painosta, iästä ja sukupuolesta. ”Riippuen käyttäjästä, peiton paino saattaa vaihdella suurestikin. Myös peiton erityinen tarkoitus vaikuttaa peiton painoon, esimerkiksi jos verrataan perustervettä henkilöä tai esimerkiksi ADHD -diagnosoitua henkilöä. Myös lihasmassa naisten, miesten ja lasten välillä vaikuttaa, joten siitä syystä ikä on yksi tekijä sopivan peiton valinnassa.” Monille ihmisille painopeitto on vielä oudompi tuttavuus, eikä peitto ole mikään halpa verrattuna normaaliin peittoon. ”Olemme madaltaneet kynnystä kokeiluun ja verkkosivujemme kautta voi tilata peiton seitsemän vuorokauden koekäyttöön korvausta vastaan. Mikäli koekäytön jälkeen haluaa tilata peiton, niin siihen myönnämme alennuksen. Näin ollen pystyy testaamaan tuotetta, joten ei tarvitse ostaa sikaa säkissä”, kertoo Helena.

Vuonna 2017 kun yritys muuttui osakeyhtiöksi, palkattiin myös ensimmäinen työntekijä. Tällä hetkellä yritys työllistää viisi henkilöä ja Helena pitääkin hyvin tärkeänä sitä, että pystyy työllistämään ihmisiä. ”Meillä on myös kuntouttavassa työkokeilussa ihmisiä, joten koen että pystyn nyt tekemään hyvää myös ympäröivälle yhteiskunnalle. Lähitulevaisuudessa ei ole laajentumisaikeita ja nyt onkin aika vakiinnuttaa tämä liiketoiminta ja parantaa ohjausjärjestelmää. Vaikka verhoilutyöt ovat Ellinellin jälkeen jääneet vähemmälle, niin puolisollani on edelleen ajoneuvoverhoiluun keskittyvä yritys tässä samassa kiinteistössä. Painopeittojen lisäksi yrityksessämme ommellaan myös muita tuotteita eri toimialojen yrityksille”, summaa Helena.

Elina Kytökorpi

Toimitus testaa

Toimitus pääsi testaamaan Serinan painopeittoa käytännössä. Testaajana oli perusterve naispuolinen henkilö, ja testipeittona oli normaalin peiton kokoinen ”täkki” eli 140 cm x 200 cm. Suositusten mukaisesti peiton paino oli noin 10% henkilön painosta. Painopeitto on pakattu kätevään olalla kannettavaan ns. merimieskassiin, joten sitä on helppo liikutella myös vaikka mökille lähtiessä. Aluksi peittoa kassista ottaessa se tuntui aika painavalta, verrattuna normaaleihin täkkeihin. Seuraavaksi pussilakanan laitto, mikä ei ollut niin helppoa kuin normaaliin peittoon laitettava. Kuitenkin sängyn päällä sen ujuttaminen sujui suht helposti ja seuraavalla kerralla se kävikin jo kätevästi. Illan tullessa sormet jo syyhysivät päästä testaamaan, mutta en halunnut kokeilla sitä ennen oikeasti nukkumaan menoa, vaan halusin malttaa siihen saakka. Sitten tuli aika laittaa valot sammuksiin ja peiton alle – ensimmäistä kertaa siis painopeiton alle. Ja oli kyllä äärimmäisen miellyttävä kokemus ensimmäisestä sekunnista lähtien. Tunne oli kuin olisi vähän kuin pesässä ja pientä kihelmöintiä varsinkin raajoissa. Teki mieli maata selällään kädet vartalon vieressä kuin muumiona ja tuntea peiton paino koko vartalossa. Ei aikaakaan niin olin jo nukahtanut ja ensimmäisenä yönä en muista heränneeni kuin muutaman kerran muuttaessani asentoa. Taustana kerrottakoon, että yleensä herään yön aikana kymmeniä kertoja, usein jopa 50 kertaa, eikä unen saanti heräämisen jälkeen ole aina nopeaa. Nyt heräsin ja käänsin kylkeä siis vain muutaman kerran ja unta riitti jopa 8 tuntia, kun yleensä se on 6 tai maksimissaan 7 tuntia.

Päiväuniin tätä painopeittoa en testannut, sillä olen sitä ihmistyyppiä joka ei osaa (tai pysty vaikka olisi kuinka väsynyt) ottaa päikkäreitä. En myöskään ole ”kölliskelllyt” peiton kanssa muutoin kuin oikeasti nukkumaan mennessä. Tosin koko testiaikana en ole ollut väsynyt, että olisin edes voinut harkita päikkäreitä, johtuen varmaankin juuri paremmista yöunista.
Olen aina ollut todella huono nukkuja ja oikeastaan jo tottunut siihen että unen laatu ja määrä eivät ole tarpeeksi. Oli jokseenkin hassua tuntea kuinka peitto tavallaan kuin hieroi, vaikka eihän se mihinkään liikkunut. Olisikohan siten, että se vaikuttaa ääreis-/pintaverenkiertoon, en osaa sanoa. Kuitenkin sellainen mukava tunne kuin lihakset ja koko kroppa olisi rentoutunut peiton syleilyssä. Jos etsisin jotain negatiivisia puolia niin se olisi se, että sängystä nouseminen on nyt hankalampaa. En ole tottunut aamuiseen herätyksen ”torkuttamiseen”, mutta nyt painopeiton kanssa olen syyllistynyt jopa siihen. Eihän siinä sinällänsä ole mitään haittaa, on vain ollut niin mukava nautiskella ”pesän” syleilystä. Toiseksi ehkäpä miinuspuoleksi voisin sanoa peiton tuulettamisen, sillä siihen tarvitaan hieman käsivoimia normaaliin verrattuna, mutta toisaalta sehän on hyvää hyötyliikuntaa. Konepesua korkeassakin lämpötilassa peitto kestää, mutta ovatkohan kaikki normaalit pesukoneet tarpeeksi kestäviä noinkin painavan peitteen pesemiseen. Ja onhan kotimainen painopeitto aika hintava normaaleihin peittoihin verrattuna, mutta jos se parantaa unen laatua ja määrää, niin mielestäni se on pieni hinta.

Olen monesti todennut, että maksaisin melkein mitä vain jos saisin hyvät unenlahjat. Tämä vie ainakin puolitiehen, joten olen äärimmäisen tyytyväinen. Investointi ei ole mikään pieni, mutta eurojen satsaaminen omaan hyvinvointiin ja juurikin yhteen tärkeimmistä hyvinvoinnin kulmakivistä eli uneen, on todellakin kannattavaa. Viisi/viisi tähteä.
Tämän testijakson jälkeen jään miettimään, että pitäisikö hommata itselleni jopa hieman painavampi peitto.

Be the first to comment on "Ylivieskalaisyrityksen painopeitto televisiosarjoissa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*