EU-ruokapaketit – tärkeä apu vähävaraisille

Vapaaehtoisilla oli suuri urakka EU-ruokakassien pakkaamisessa. Yhteensä kassipareja tuli 1 000 kappaletta. Vasemmalla Työttömien yhdistys ry:n puheenjohtaja Auli Mustikkamaa sekä oikealla Tuula Nevanperä.
Vapaaehtoisilla oli suuri urakka EU-ruokakassien pakkaamisessa. Yhteensä kassipareja tuli 1 000 kappaletta. Vasemmalla Työttömien yhdistys ry:n puheenjohtaja Auli Mustikkamaa sekä oikealla Tuula Nevanperä.

Tämän viikon keskiviikkona ja torstaina Ylivieskan työttömien yhdistys ry jakaa Ylivieskassa EU-ruokapaketteja. Tämän on vuoden toinen kerta ja paikkana on jälleen Ruutihaantie Savarin alueella. Kahdeksi päiväksi on saatu tällä kertaa noin 1 000 kassiparia ja yhdistys uskookin niiden riittävän kaikille tarvitsijoille. Ruokakassit pussitettiin viime viikolla täysin vapaaehtoisvoimin.

Ruoka-apu on monelle vähävaraiselle todella suuri helpotus. Suurin osa hakijoista on yksinhuoltajia, perustulon varassa eläviä, osa-aikatyötä tekeviä ja pienellä eläkkeellä kituuttavia. Keneltäkään ei kuitenkaan kysellä tulotietoja, vaan EU-ruokakassit saa jokainen joka tuntee sen tarpeelliseksi ja saapuu sen hakemaan. EU-ruoka-apu koostuu kahdesta vapaaehtoisten erillispakatusta kassista ja itse muovipussit on saatu tälläkin kertaa lahjoituksena Halpa-Hallista ja Kärkkäiseltä. Pussituksen koordinoivat rahastonhoitaja/ICT-vastaava Pekka Hintsala ja hallituksen jäsen Tuula Nevanperä. Kahden päivän aikana vapaaehtoisia ruoka-apujen pussittajia oli noin kymmenisen henkilöä ja aikaa siihen meni molempina päivinä noin kuusi tuntia.

EU-ruokakasseja Ylivieskan työttömien yhdistys jakaa nykyään kaksi kertaa vuodessa ja tänä vuonna EU-pakettien ruokaa tuodaan yhteensä 13 000 kiloa. ”Viime kerralla saimme 4 500 kiloa ruokaa jaettavaksi, mutta se ei riittänyt lähellekään kaikille tarvitsijoille. Siitä syystä onneksi nyt saimme suuremman määrän, joten ei tarvitse sanoa ihmisille ei-oota”, kertoo Ylivieskan työttömien yhdistys ry:n puheenjohtaja Auli Mustikkamaa. Joinain kertoina kasseja on suuremmasta määrästä johtuen jäänyt jakamatta, mutta ne ovat menneet jälkikäteen jaettavaksi. ”Eräänä kertana EU-ruokajaon kasseja jäi aika paljon jäljelle suuremmasta tilausmäärästä johtuen, joten annoimme ne seurakunnan diakoniatyölle jaettavaksi. Näin ollen ne päätyivät niitä tarvitseville. Onneksi käyttöaikaa on pitkästi, joten ne kestävät jonkin aikaa varastoituinakin. Mikäli tällä kertaa jää jaettavaa, ne laitetaan kiertoon edellisten vuosien tapaan.”

Soveltuvat tilat ovat myös edellytys EU-ruokapakettien jaolle. Maatalousvirasto Mavi on määritellyt tiloista tarkasti. EU-ruokapakettien jakamista valvotaan muutoinkin tarkkaan ja yhdistyksen on pidettävä kirjanpitoa saamiensa elintarvikkeiden käytöstä ja säilytettävä tukea koskeva kirjanpito ja siihen liittyvät asiakirjat. Tällä kertaa yhdistys on saanut tilapäiseen käyttöönsä Ruutihaantie 9:ssä sijaitsevan liikehuoneiston, jossa toimii myös autoliike Upicar.”Aikaisemmin pystyimme hoitamaan EU-ruokakassien jakamisen Joutsentien tilojen yhteydessä olevasta hallitilasta. Kaupunki kuitenkin vuokrasi sen pois, joten tämä on nyt jo kolmas kerta kun joudumme hoitamaan tämän toisella puolella kaupunkia. Tokihan se hankaloittaa kaikin puolin, sillä meitä on kuitenkin niin pieni vapaaehtoisten porukka tätä hoitamassa”, Mustikkamaa toteaa harmissaan. ”Toivon että vapaaehtoisia kuitenkin löytyy jatkossakin, jotta voimme jatkaa tätä toimintaa vähäosaisten hyväksi.” Aktiivisia vapaaehtoisia yhdistyksessä on parikymmentä, joista noin kymmenisen henkilöä muodostaa ydinporukan.

Joutsentien tilat ovat nykyään avoinna maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Aikaisemmin kun yhdistys sai hankerahoitusta, ovet pystyttiin pitämään auki joka arkipäivä. ”Jaamme kauppojen ylijäämäruokaa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina kello 12 – 14 välisenä aikana, syynä myöhentyneeseen aikatauluun on kauppojen toiveet. Usein ovien avautuessa jonossa on lähes viisikymmentä henkilöä, joskus jopa kahdeksankymmentä. Se kertoo siitä, että tälle todellakin on tarvetta. Ja muutoinhan ruoka menisi kaupoista roskiin, eihän siinä ole mitään järkeä,” toteaa Mustikkamaa.

Eväitä elämään ry

Ylivieskan työttömien yhdistys on hakenut yhdistykselle nimenmuutosta, joka juuri eilen tiistaina hyväksyttiin Patentti- ja rekisterihallituksessa. ”Olemme jo pitkään miettineet nimen vaihtamista, sillä kohderyhmä avuntarvitsijoille eivät ole pelkästään työttömät. Näin ollen se kuvaa paremmin toimintaamme,” kertoo Mustikkamaa. Ylivieskan työttömien yhdistys ei saa tällä hetkellä hankerahoitusta, aiempi Voimaa työttömille! -hanke päättyi viime vuonna. ”Olemme hakeneet rahoitusta keskusjärjestömme koordinoimaan hankkeeseen, jolla pyritään yhtenäistämään ylijäämäruokajakelu Suomessa. Toivottavasti pääsemme siihen mukaan, se toisi jatkuvuutta ja mahdollisuudet laajentaa toimintaa myös suuremmalle alueelle. Odotamme vielä kyseistä päätöstä ja toivottavasti se on myönteinen. Tällä viikolla EU-ruokapakettien jakamisen lisäksi meillä on myös normaali ruokajako Joutsentiellä, kiitos vapaaehtoisille,” huikkaa Mustikkamaa lopuksi.

Elina Kytökorpi

Kassiparin mukana tulee ensimmäistä kertaa Marttojen laatima reseptivihkonen, jossa on pääasiallisina raaka-aineina käytetty EU-ruokakassien sisältöä.

Kassin sisältö testissä
Kaikki kassit ovat samanlaisia ja ne sisältävät vain hyvin säilyviä kuivaelintarvikkeita. Sisällöstä löytyy muun muassa makaronia, hapankorppuja, maitojauhetta, puurohiutaleita, jauhoja, hernekeittoa ja säilykelihaa. Ja määrä ei ole mikään vähäinen, vaan ne painavat yhteensä 13 kiloa. Lisäksi usein on ollut jaettavana myös leipää. Aiempaan kertaan verrattuna tällä kertaa ei ole makaroni-juustopastaa, vaan sen tilalla on perunamuusijauhetta. Kaikki eivät muusijauheista pidä, mutta ainakin tämä Turussa valmistettu oli ihan maukasta. Toki siihen voi vaihteluksi lisätä muitakin mausteita kuin suolaa, esimerkiksi mustapippuri, oregano ja sipuli sopivat hyvin.Kassista löytyy myös tölkissä sika-nautaa, joka itsessään toki jakaa mielipiteitä. Tämä kuitenkin sopii oikein hyvin esimerkiksi hernekeiton ja makaronin sekaan, joita myös löytyy EU-ruokakassista. Ja miksei jopa hapankorpun päälle, tosin niitä rouskuttelee kahvin tai teen kanssa ihan sellaisenaankin. Ja jauhot ja hiutaleet, niistähän voi tehdä vaikka ja mitä. Erään leipojan mukaan vehnäjauhoista saa tehtyä parempaa pullaa kuin ns. normaaleista, pullista tulee kuohkeampia. Sämpyläjauhoistakin saa myös helposti pyöräytettyä sämpylöitä ja niitäkin voi varioida laittamalla jauhojen sekaan mausteita tai niitä voi käyttää vaikka pannukakkuun korvaamaan vehnäjauhot osittain. Kaurahiutaleetkin ovat monikäyttöisiä, niistä saa helposti uunissa kaurakeksejä. Hernekeittoonkin kaurahiutaleet sopivat, purkillisen mukana vajaa desi hiutaleita ja keitto saostuu mukavasti. Eikä sovi unohtaa kassista löytyvää mysliä, maidon tai jogurtin kanssahan se uppoaa kaiken ikäisille.

Be the first to comment on "EU-ruokapaketit – tärkeä apu vähävaraisille"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*