Vapaaehtoistyössä pääsee auttamaan muita

Martat harrastavat mm. kutomista hyväntekeväisyyteen. Merja Viljamaa on kuvan keskellä sinivalkoisessa paidassa.
Martat harrastavat mm. kutomista hyväntekeväisyyteen. Merja Viljamaa on kuvan keskellä sinivalkoisessa paidassa.

Alavieskalainen Merja Viljamaa tekee vapaaehtoistyötä Martoissa ja syöpäyhdistyksellä. Lähihoitajana työskentelevä 60-vuotias Viljamaa jaksaa hoitotyön lisäksi tehdä myös vapaaehtoistyötä, vaikkakin vuorotyön vuoksi välillä aika on haasteellisesti soviteltavissa. Neljän lapsenlapsen mummo ehtii myös harrastaa liikuntaasekäa puutarhatöitä.
Ylivieskan Martat ry:ssä Viljamaa on ollut jäsenenä nyt viitisen vuotta. Alkuun hän oli kannattajajäsenenä, mutta viimeiset kolme vuotta hän on myös toiminut yhdityksen puheenjohtajana. Säännöllisiä kokoontumisia yhdistyksellä on noin kerran kuussa, tosin kesä-, heinä- ja elokuussa on taukoa. ”Tämän lisäksi on vaihtelevasti erilaisia talkootöitä tilauksien mukaisesti. Meitä pyydetään muun muassa hoitamaan kahvittelutilaisuuksia, esi­mer­kiksi viime kuussa olimme Halpa-Hallissa. Joskus saattaa olla myös erilaisten juhlien tarjoilujen hoitamista, mutta nyt tänä kesänä häitä tai muita merkkipäiviä ei ole ollut hoidettavina. Seuraavaksi tulossa on SM-viestit, jossa Martat ovat yhtenä tarjoilun järjestäjänä”, kertoo Viljamaa. Martat tekevät yhteistyötä myös seurakunnan ja Tuokiotuvan kanssa. ”Vuosittain järjestämme esimerkiksi yhdessä seurakunnan kanssa laskiaistilaisuuden, jossa olemme talkoilla mukana kahvituksen järjestämisessä. Silloin tällöin käymme myös esimerkiksi Kotikartanossa, vaikkapa paistamassa lättyjä ja jutustelemassa ja heinäkuussa olleissa herättäjäjuhlilla olimme myös mukana.”

Kokoontumisia ja talkootyötä

Marttojen kuukausittaisessa kokoontumisessa noudatellaan valtakunnallisia Marttojen teemoja. Yleensä niissä käy 15 – 20 henkilöä ja he kokoontuvat Ylivieskan Mielikkitalolla. ”Nyt syyskuussa kokoontumiset jälleen jatkuvat ja teemoina on tulossa muun muassa syyskuussa järjestettävä puutarharetki Reisjärvelle sekä myöhemmin tänä vuonna käsityöilta. Vierailemme ylivieskalaisessa käsityöliikkeessä, jossa kävimmekin jo kerran tämän vuoden alkpuolella ja se oli todella tykätty tapahtuma. Lisäksi pelastuslaitokselta on tulossa edustaja kertomaan neuvoja ja opastamaan hätätilanteissa. Lisäksi joulukuussa meillä on jo perinteeksi muodostunut jouluruokailu”, summaa Viljamaa. Talkoohommissa porukkaa käy vuosi vuodelta vähemmän, riippuen tilanteesta. ”Yleensä ottaen aktiivisien talkoolaisten joukko on kymmenisen henkilöä. Suurin osa on jo eläkeikäisiä, joten jokaisen tulee osallistua tietenkin omien voimiensa puitteissa. Itselläni on vuorotyö, joten se rajoittaa osallistumista, sillä joka paikkaan ei yksinkertaisesti ehdi.”

Lisää jäseniä kaivattaisiin

Martoista suurin osa on eläkkeellä, reilusta neljästäkymmenestä jäsenestä vain muutama on vielä päivätöissä. ”Kaipaisimmekin uusia ihmisiä mukaan, mutta jostain syystä uusia on vaikea saada mukaan. Olisi mukava saada innokkaita mukaan, suurin osa meistä on syntynyt 40- ja 50-luvulla. Kuka vaan voi tulla tutustumaan toimintaamme ja katsomaan sopisiko tällainen toiminta itselleen. Ei tarvitse olla mitään erityistaitoja, me kyllä autamme ja opastamme kunkin toiveiden mukaisesti. Rima on asetettu matalalle, tarvitaan vain kiinnostusta ja motivaatiota toimintaan. Tekemällä oppii, kukaan ei ole seppä syntyessään”, Viljamaa naurahtaa.

Syöpäyhdistyksen toimintaa

Marttojen lisäksi Viljamaa on mukana myös syöpäyhdistyksen toiminnassa. Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys ry:n Kalajokilaakson osastoon kuuluvat Ylivieska, Alavieska ja Sievi.
– Olen ollut mukana vuodesta 2002 lähtien ja alusta saakka hallituksen jäsen. Vuonna 2001 minulla diagnosoitiin rintasyöpä ja lähdin yhdistykseen mukaan sitä myöten. Yhdistys on erittäin tärkeä voimavara syöpään sairastuneille, sillä sieltä saa vertaistukea ja ymmärrystä muilta samassa tilanteessa olevilta. Alkuun kävin tapaamisissa useammin, mutta nyt ei aika ja jaksaminen ole riittänyt kaikkeen.”

Kukat ja puutarhatyöt tasapainoittavat

Vapaaehtoistyön ja palkkatyön lisäksi Viljamaa koittaa tasapainoittaa elämäänsä liikkumalla ja hoitamalla kukkia ja puutarhaa. ”Puutarhanhoito on lempipuuhaani, tosin se saisi olla suurempi. Kasvatan pienimuotoisesti myös yrttejä ja vihanneksia, tälle kesällä on vielä tulossa muun muassa minitomaatteja.” Usein Martat yhdistetään käsityöihmisiin, mutta tästä Viljamaa on poikkeus. ”En ole oikein koskaan oppinut pitämään käsityöharrastuksesta, mutta keittiötyöt ovat aina olleet mieluisia. Marttoihin liittyminen on ollut haaveissani jo nuoresta saakka, joten se sai minut vihdoin viisi vuotta sitten liittymään mukaan.” Loppuun Viljamaa kannustaa lähtemään mukaan vapaaehtoistyöhön mikäli kiinnostusta ja motivaatiota riittää. ”Halu auttaa ja tukea muita riittää ja tokihan se vaatii myös panostusta. Tätä tehdään suuresta sydämestä.”

Elina Kytökorpi

Be the first to comment on "Vapaaehtoistyössä pääsee auttamaan muita"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*