Rotaryenergiaa Hanhikivellä

Hanhikiven ydinvoimala-alue on viime aikoina ollut usein otsikoissa, viimeisimpänä lupien myöhästymisien vuoksi. Syyskuussa alueella järjestettiin yleisöpäivä, jolloin kuka tahansa pääsi tutustumaan alueeseen kiertoajelulla. Pyhäjoella sijaitseva ydinvoimala on suunniteltu otettavan käyttöön vuonna 2024. Ydinvoima on suurin yksittäinen sähköntuotantomuoto Suomessa, sillä tuotetaan noin neljännes kulutetusta sähköstä.

Lauantaipäivän ohjelmaksi autojen keulat suunnattiin kohti Pyhäjokea. Olin sopinut Ylivieska Jokivarsi Rotaryklubin kanssa, että lähden heidän mukaansa tulevan ydinvoimalan avoimien ovien päiville. Perillä väen paljous yllätti, vaikka olikin odotettavissa että kiinnostunutta porukkaa varmasti on. Viime vuoden vastaavan tapahtuman kävijämäärä olikin ylitetty reippaasti ja tänä vuonna tutustujia oli ollut arviolta 2500 henkilöä. Toki tällainen väenpaljous tietää jonottamisia ja koleassa syysilmassa meren äärellä tuuli pääsee luihin ja ytimiin. Mutta hyvässä porukassa jonottelu sujui rattoisasti. Ja kyllähän odotus palkittiin ja vihdoin oli vuoromme astua kiertuebussiin, joita alueella liikennöi päivän aikana useita.
Kierros itsessään kesti noin puoli tuntia, jonka jälkeen oppaana ollut ydintekniikka-asiantuntija Minttu Hietamäki antoi lehdelle haastattelun alueesta ja sen kehityksestä.

Mahdollisuuksia alueen liike-elämälle

Jo ennen kuin voimalaitosta rakennetaan, Hanhikivellä on käynnissä yksi Suomen suurimmista rakennustyömaista, jossa urakoidaan satojen miljoonien eurojen arvosta. Tämä tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia teollisuusyrityksille kuten maanrakennusyrityksille ja rakennusliikkeille.
Lisäksi erilaisten palveluiden toimittajille esimerkiksi kuljetukset, puhtaanapito ja catering on mahdollisuus päästä mukaan hankkeeseen.
Voimalaitoksen rakentaminen puolestaan avaa ainutlaatuisen tilaisuuden osallistua kansainväliseen suurhankkeeseen lähialueella. Lähialueen yritykset voivat löytää etuja logistisesta sijainnista sekä paikallisten olosuhteiden tuntemuksesta.

Työllistävä vaikutus

Tällä hetkellä Fennovoimalla työskentelee noin 350 henkilöä, joista Pyhäjoella noin 35. Fennovoiman organisaatio kasvaa edelleen tänä ja ensi vuonna. Tällä hetkellä meillä on 17 työpaikkaa avoinna ja ne löytyvät nettisivuiltamme.Koska kyseessä on teollisuushanke, suurin osa hakemistamme henkilöistä on tekniikan alan asiantuntijoita esimerkiksi voimalaitos-, kone-, sähkö- ja automaatiotekniikan parista. Isossa hankkeessa työmahdollisuuksia avautuu toki jonkin verran myös muiden alojen asiantuntijoille, esimerkiksi laadun, tiedon- ja projektinhallinnan tai talouden tehtäviin.
Fennovoimalla työskentelevistä lähes 30 prosenttia on naisia, mikä on keskimääräistä energia-alan yritystä enemmän. Myös johdosta löytyy naisia, hyvänä esimerkkinä projektijohtajamme Minna Forsström. Keski-ikämme on hieman yli 40 vuotta.

Tulevaisuuden mahdollisuudet

Nimessä käytettävä ”Hanhikivi 1”, on yleinen nimeämiskäytäntö. Hanhikiven voimalaitosalueelle voisi tulevaisuudessa mahtua toinenkin voimalaitosyksikkö, mutta sen harkinta ei ole vielä tänä päivänä ajankohtaista. Uusi voimalaitosyksikkö vaatii täysin oman lupaprosessinsa. Hanhikivi 1 -hankkeessa emme kuitenkaan tee sellaisia ratkaisuja, jotka tulevaisuudessa estäisivät toisen yksikön rakentamisen, Minttu Hietamäki kertoo lopuksi.

Elina Kytökorpi

Mikä on Rotaryklubi?
Rotary on eettisellä pohjalla toimiva maailmanlaajuinen palvelujärjestö. Rotary rantautui Eurooppaan 1911, kun Lontooseen perustettiin ensimmäinen eurooppalainen rotaryklubi. Suomen ensimmäinen rotaryklubi perustettiin Helsinkiin vuonna 1926. Nykyään Suomessa on rotaryklubeja noin 300 ja niissä noin 12 000 jäsentä. Maailmanlaajuisesti rotareita on n. 1,2 miljoonaa. Ylivieskassa toimii kaksi rotaryklubia.

Rotary oli alkuun panevana voimana maailman terveysjärjestön 1985 aloittamassa hankkeessa hävittää polio maailmasta. Tähän hankkeeseen Rotary on kanavoinut yli 1,2 miljardia dollaria sekä runsaasti jäsentensä henkilökohtaista vapaaehtoistyötä. Poliotapausten määrä on vähentynyt 99,9 % vuodesta 1988 alkaen, yhteensä poliota vastaan on rotarien tekemän yhteistyön avulla rokotettu yli 2,5 miljardia lasta.

Rotaryn keskittymisalueet Polio-hankkeen lisäksi ovat:
• Rauha ja konfliktien sovittelu
• Sairauksien ehkäisy ja hoito
• Vesi ja sanitaatio
• Äitien ja lasten terveys
• Peruskoulutus sekä luku- ja kirjoitustaito
• Taloudellinen ja yhteiskunnallinen kehittäminen

Näiden keskittymisalueiden kautta rotarit haluavat maailmanlaajuisesti auttaa niitä, joilla avuntarvetta on. Apunaan rotareilla on Rotarysäätiö, jonka varojen turvin he tekevät hyvää maailmassa.

Rotaryn palvelutoiminta on jaettu viiteen palveluväylään:
Klubipalvelun avulla yhdistetään klubin jäsenet toisiinsa sekä järjestetään ohjelmaa viikoittaisiin tapaamisiin. Ammattipalvelun avulla hyödynnetään omia ammatteja muiden avuksi. Yhteiskuntapalvelun avulla autetaan omaa paikallista asuinympäristöä ja sen lähialueita. Kansainvälinen palvelu mahdollistaa globaalit avustushankkeet sekä verkostoitumisen ympäri maailmaa. Nuorisopalvelun avulla tarjotaan opiskeluvaihtomatkoja nuorille.

Klubit määräävät itse omasta toiminnastaan – linjassa Rotary Internationalin arvojen ja toimintamallien kanssa. Rotaryn toimintaa ja arvoja kuvaa hyvin ns. neljän kysymyksen koe:

Onko tämä totta?
Onko tämä oikeudenmukaista kaikkia asianosaisia kohtaan?
Luoko tämä hyvää tahtoa ja parempaa ystävyyttä?
Onko tämä kaikkien osapuolten edun mukaista?

Ylivieska Jokivarsi Rotaryklubin tärkeimpiä projekteja ovat paikalliset nuorisovaihto-, ja kuusiprojekti. Nuorisovaihtoprojektissa lähetetään vuosittain paikallinen nuori vuodeksi vaihto-oppilaaksi, ja tarjotaan koti yhdelle ulkomaiselle vaihto-oppilaalle.

Tällä hetkellä Ylivieskassa on vaihto-oppilas Japanista, ja ylivieskalainen nuori viettää vastaavasti vaihtovuottaan Japanissa. Kuusiprojektissa toimitetaan alueen yrityksille joulukuusia ennen joulunavausta ja kerätyt varat ohjataan avustusprojekteihin. Klubit osallistuvat myös kansainvälisiin projekteihin mm. rokotteiden, puhtaan veden sekä koulutarvikkeiden hankkimiseen kehitysmaissa.

Klubien ydintoimintaa ovat viikoittaiset kokoukset, joissa mm. tutustutaan alueen yrityksiin ja toimijoihin kutsuttujen vierailijoiden kautta, tai vierailemalla paikan päällä.

Säännölliset, muiden ammattiryhmien edustajien tapaamiset lisäävät tietoa eri ammateista sekä laajentavat jäsenten yhteiskunnallista ymmärrystä ja verkostoja. Jäsenikseen klubit kutsuvat paikkakuntiensa hyvämaineisia ammattimiehiä ja -naisia.

Be the first to comment on "Rotaryenergiaa Hanhikivellä"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*