Tiedotustilaisuus Jokirannan koulun tulevaisuudesta

Torstaina oli se päivä, että Jokirannan koulun tulevaisuudesta järjestettiin yleisötilaisuus koulun henkilökunnalle, oppilaiden huoltajille sekä päättäjille. Asia koskettaa montaa ylivieskalaista joko suoraan tai välillisesti, joten tilaisuus keräsi paikalle yli 150 kuulijaa.

Tilaisuus alkoi jo puolta tuntia aikaisemmin kahvittelulla, mutta jo silloin oli havaittavissa se innokkuus itse tiedotustilaisuuden alkamiseen. Harvoin Ylivieskassa on näin virallinen tapahtuma joka todellakin kiinnostaa ja kerää ihmisiä sankoin määrin joukolle. Mikäli vastaava järjestettäisiin esimerkiksi jossain Aasian maassa, olisi poliisi mellakkojoukkoineen turvaamassa tilannetta. Mutta nyt kuitenkin ollaan Suomessa ja Ylivieskassa ja ihmiset osaavat käyttäytyä asiallisesti. Ylivieskalaiset ymmärtävät kuitenkin, että vain yhdessä pohtien tästä päästään hyvään lopputulokseen. Valitettavasti tällaisissa projekteissa se vaatii kuitenkin paljon aikaa, mutta juuri tällainen runsas yleinen huoli ja kannanotto varmasti vauhdittavat rattaiden pyörimistä. Sillä nyt ei ole varaa hidasteluihin, se on selvää.

Lyhyen alkusanojen jälkeen Ville Katainen WSP Finland Oy:stä aloitti ensimmäisen puheenvuoron tutkimuksen tehneen tahon puolesta. Aluksi käytiin läpi C-talon kuntokartoitusta, joka siis ei joutunut käyttökieltoon. C-talohan on rakennettu vuonna 1987. Joitain vuotojälkiä oli havaittu esim. opettajienhuoneessa sekä seinä- ja sisäkattojen liitoksissa. Sisäilman laatua mittaavia testejä ei kuitenkaan ole tehty C-talossa. Se on kuitenkin käytössä ainakin kevätlukukauden loppuun saakka. C-talon oppilaat ovat myös oireilleet. A-talossa altistuneet saavat oireita myös C-talossa.

Tämän jälkeen siirryttiin käyttökiellossa olevaan A-rakennukseen, jonka koko on yli 6000 m2.Peruskorjaus siihen on tehty 2006-2008. Sen tulokset olivatkin huomattavasti karumpia ja vaurioiden lista oli pitkä. Niitä löytyy niin katto- kuin lattiarakenteista että pintarakenteista. Alapohjarakenteissa kellarikerroksessa on havaittu vakavia ongelmia. Ilmanvaihtojärjestelmä on uusittu peruskorjauksen yhteydessä 2008. Ilmanvaihtojärjestelmän kunto ei kuitenkaan ole hyvä, joka vaikuttaa sisäilman laatuun välillisesti. Laajan peruskorjauksen kustannusarvio 5,9 miljoonaa euroa, jonka jälkeen elinkaariennuste on 30 vuotta. Tiloista on löytynyt sädesientä. Sädesieni on kosteusvaurioita indikoiva bakteerilaji. Katainen kertoi, että sädesienen voisi poistaa mekaanisella puhdistuksella (mm. hiekkapuhallus).

Rakennuksen ylläpitämisellä on iso osa rakennuksen säilymisessä hyvänä. Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Tarmo Hirvelä vetosi, että hysteriaa ei lietsottaisi. Tuloksien perusteella kaupunginvaltuustossa tehdään nyt parastaan että asia saadaan korjauttua. Laajan raportin julkistamista Wilma-järjestelmässä kokonaisuudessaan myös oppilaille kritisoitiin yleisesti, sillä sen perusteella maallikon saati lapsen on vaikea arvioida ongelman suuruutta. Tiedotuksesta vastaava puolusti kuitenkin asiaa siten, että muutoin kritisoitaisiin tiedon pimittämisestä.

Tilaisuudessa oli paikalla myös paljon nykyisiä sekä tulevia kapunginvaltuuston edustajia, mutta ainoa puhujan paikalla ollut ja kysymyksiin vastannut oli WSP:n edustaja. Muutama kaupunginvaltuutettu piti paikaltaan lyhyen puheenvuoron. Muutamat opettajat nousivat kertomaan omia kokemuksiaan ja mielipiteitään asiasta. Paikallaolijoista suurin osa oli yksimielisiä, että asialle on tehtävä jotain ja todella pian. Korjauskierteestä nousi myös esille monia kysymyksiä, joihin Ville Katainen WSP:stä vastaili parhaansa mukaan. Vastauksiin olisi tarvittu paikalle kaupungin päättäjiä, mutta syystä tai toisesta näin ei ollut.

Syksyn tilanteesta ei ole vielä selvillä, miten opinnot järjestetään. Tilaisuuden anti jäi kuitenkin kokonaisuudessaan köykäiseksi, vaikka siellä kuultiinkin useita ponnekkaita mielipiteitä. Muutamat puheenvuorot saivat raikuvat aplodit yleisöltä.

Tällä hetkellä Jokirannan koulun A-Rakennus on suljettu opetuskäytöstä. Raportin valmistumisen jälkeen on ryhdytty heti toimenpiteisiin ja viime viikon keskiviikosta perjantaihin suuri osa oppilaista oli kotiopetuksessa. Heti vapun jälkeiseksi tiistaiksi oli myös jo tehty poikkeuksellisia toimenpiteitä seuraavasti: 7. luokkalaiset käyvät koulua Jokirannan parakeissa sekä B- ja C-rakennuksessa. 
8. luokkaisista puolet opiskelevat lukion, Katajan ja Rahkolan rakennuksissa ja puolet sijoitetaan Jedun Ylivieskan ammattiopiston (YSO:n) tiloihin. 
9. luokkalaiset käyvät koulua Centrian ammattikorkeakoulun tiloissa.

Koulunkäynti on lähtenyt sujumaan hyvin lähes viikon kotiopiskelun ja vappulomailun jälkeen. Pientä alkukankeutta on ollut esim. uusien tilojen tietotekniikan käyttöönotossa, mutta haasteista on selvitty. Kaikille oppilaille ja myös opettajille on opiskelu- ja työskentelytilat ja vain joidenkin yksittäisten ryhmien yksittäisten tuntien luokkatilat saattavat vielä muuttua, käytännön asioista tiedotetaan huoltajille Wilman kautta erikseen.

Lisätietoja koulun tilanteesta antavat
Unto Koskinen, rakennuspäällikkö, 044-4294249
Meeri Rinta-Jouppi, ympäristöterveydenhuollon johtaja, 044- 419 5026
Kai Perttu, sivistysjohtaja, 044-4294314

Be the first to comment on "Tiedotustilaisuus Jokirannan koulun tulevaisuudesta"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*