Alueen kesäteatterit esittelyssä

Marleena Takanen (Camilla), Juha Sorvisto ( Helmer), Anna-Liisa Takalo (Auroora) ja Timo Takalo (Herra Tiainen)

Niemelänkylällä Kuin tuhka tuuleen

Tänä kesänä Niemeläkylän kesäteatterilla esitetään Panu Raipian ja Rauli Jokelinin kirjoittama näytelmä “Kuin tuhka tuuleen”. Jännityskomedia sijoittuu hautaustoimistoon, jota pyörittävät sisarukset yhdessä veljenpoikansa kanssa. Hautaustoimiston taloudellinen tilanne on haastava, sillä kuolleisuus ei ole lähtenyt toivottuun nousuun ja ylipäätänsä hautauksissa ovat yleistyneet tee-se-itse-menetelmät, jotka ovat syöneet perinteisten palveluiden kysyntää.
Toivoa tilanteen kohenemiseen kuitenkin saadaan amerikansuomalaisen asiakkaan saapuessa liikeeseen, onhan kansainvälistyminen muutenkin nykypäivää. Mutta sisaruksilla ei ole aavistustakaan mitä kaikkea tämä kansainvälinen asiakas tuokaan tullessaan! Toki oman ripauksen maustetta näytelmään tuovat myös lemmenasiat, sillä kaikkien rahahuolien keskellä on myös rakkautta ilmassa.
Luvassa on siis hulvatonta menoa, hurttia huumoria ja yllättäviä käänteitä! Tänä vuonna näyttelijäkaartissa on paitsi liuta kokeneita konkareita, mutta myös uusia tekijöitä. Ohjauksesta vastaa ylivieskalaislähtöinen Tanja Kupiainen.
Kesäteatterilla on pyritty myös parantamaan palvelua entisestään väliajallakin, joten tänä kesänä kahvit, pullat ja makkarat tarjoillaan uudesta kahvilavaunusta.

Ehtoolehdon sankarit Kalajoella

Nokkelat ja toimintakykyiset yli 90 vuotiaat mummelit Siiri (Elise Lund-Mäkelä), Irma (Eini Pekola), Anna-Liisa (Niina Juola) ja Margit (Terttu-Liisa Tokola). Myös yli yhdeksänkymppinen sotaveteraani Tauno (Kari Krook) avustaa mummonelikkoa selvittämään Ehtoolehdon salaisuutta.

Kalajoen kesäteatterin lavalla nähdään tänä kesänä Ehtoolehdon sankarit. Näytelmä perustuu Minna Lindgrenin suosittuun Ehtoolehto – kirjasarjaan, josta sen ovat näytelmäksi dramatisoineet Seija Holma ja Tommi Auvinen.
Ehtoolehdossa, vanhusten asumispalvelukeskuksessa on putkiremontti ja sen myötä alkaa tapahtua ihmeellisiä asioita. Yhden asukkaan korurasia löytyy milloin mistäkin sisältäen rahaa. Ulkomaalaiset remontoijat yrittävät parhaansa mutta jotain hämärää tuntuu olevan tekeillä. On epäselvää kuka tätä remonttia pyörittää, kuka siitä vastaa.
Näytelmässä käsitellään komediallisella otteella vanhusten huollon ongelmia, bisnesajattelua, nuorisoa, maahanmuuttajia, kuolemaa… Tapahtumien keskiössä ovat nokkelat ja toimintakykyiset yli 90 vuotiaat mummelit Siiri (Elise Lund-Mäkelä), Irma (Eini Pekola), Anna-Liisa (Niina Juola) ja Margit (Terttu-Liisa Tokola). Myös yli yhdeksänkymppinen sotaveteraani Tauno (Kari Krook) avustaa mummonelikkoa selvittämään Ehtoolehdon salaisuutta.
Näytelmän ohjaa Sanna Finnilä. Mukana on tuttuja kokeneita ja valovoimaisia Kalajoen kesäteatterin näyttelijöitä vuosien varrelta. Myös muutamaa uusia harrastajia on mukana. Näytelmää esitetään 13 kertaa 20.7.-18.8.2019.

Taattua farssia Linnakalliolla

Ministeri (Jarkko Pinola, oik.) ja sihteerinsä George (Miika Kangaskorte, vas) raahaavat ruumista (Arsi Mattila) piiloon, ennen kuin hotellinjohtaja sen löytää.

”Jos sinusta tuntuu, että sinulla menee hyvin, voit olla varma, että olet unohtanut jotain!” Tämä ja eräitä muita kuolemattomia Murphyn lakeja näytetään toteen tänä kesä Linnakalliolla kesäteatterissa. Iloista vahingoniloa tarjolla Ray Cooneyn komediassa Teatteri Valon räväkän tiimin tuottamana. Englantilainen ministerimme lähtee omille teilleen, mutta kuinka pian hän huomaakaan olevansa pahemmassa kuin pienessä pulassa.
Toteutamme riemurinnoin näyttelemisen ensimmäistä sääntöä; ”Tapahtuipa mitä tahansa, ole sen näköinen kuin olisi ollut tarkoituskin”. Näytelmämme ministeri oppii tällä reissulla monta Murphylaista totuutta, joista ehkä tärkein on se, ”Että jos joku voi mennä pieleen, se menee myös pieleen ja tavalla josta on mahdollisimman paljon haittaa.”
Linnakallion kesäteatterin nousevan katsomon eteen yritämme rakentaa esityksen, jossa katsojamme voivat vilpittömän vahingonilon tuntein nauttia sekalaisen seurakuntamme yrityksistä ratkaista ongelmatilanteita. Ongelmatilanteita, joiden kasautuva luonne paljastaa Murphyn Topologian lain: ”Lyhin tie pisteestä A pisteeseen B on syöksykierre.
Tunnetun suomalaisen ajattelijan sanontaan ”Elämä on ihmisen parasta aikaa” toivoisin voivani lisätä, että kesäteatteri tekee siitä vielä paremman. Toivon, että mahdollisimman moni tulee naureskelemaan työmaallemme.
Ahti Ahonen

Kahden naisen Putkiremppa Oulaisissa

Oulaisten Teatteriyhdistys Rompooli ry on tälle kesää valmistanut näytelmän Kahden naisen putkiremppa. Näytelmän on kirjoittanut Tanja Kiljunen-Puustinen ja sen ohjaa Johanna Saarela. Pitkästä aikaa Rompooli on saanut näyttelijöihin oikeat miehet miesten paikalle. Se luo juhlamieltä koko tekijäjoukolle.
Maire ja Kikka tahtovat saattaa mökin tälle vuosituhannelle putkirempan muodossa. Ja onhan se toki kätevää että vesi tulee sisälle. Tyttöjen (no, vajaa viiskymppisten naisten) äiti ei ole ollenkaan sitä mieltä, varsinkin kun hän joutuu maksunaiseksi. Putkiremppaa tekemään palkataan ihku Pave. Pyrähtääpä mökille myös Kikan eksä ja jossain välissä paikalle kutsutaan myös lääkäri. Sattumuksia riittää ja naurunpyrskähdyksiä ainakin yhden illan tarpeiksi. Näytelmä esitetään idyllisellä paikalla Väinölänrannassa Pyhäjoen varrella. Yleisölle on katettu katsomo.

Rollaattorikapinaa Kälviällä täydellä teholla

Kuhina käy, nauru raikaa ja saha laulaa. Iloisen kyläteatterin porukka on kokoontunut Kälviän Jokikylätalon pihalle talkoisiin. Rollaattorikapina saa ensi-iltansa 6.6 klo 19 ja sitä varten lavalle nousee seiniä ja on lava saanut katonkin.
Näytelmän ohjaaja Anni-Veera Aitolehti nauttii hyvästä säästä ja siitä, että asiat sujuu. ”Tämän ryhmän kanssa on ollut aina kiva tehdä yhteistyötä. Tänä vuonna epäonnea on ollut entistä enemmän ja näyttelijävaihdoksia useita. Nyt kuitenkin tuntuu, että homma pelittää hienosti ja saadaan hauska ja toimiva juttu ajoissa valmiiksi.
Rollaattorikapina on ajankohtainen tarina vanhustenhuollosta ja sen epäkohdista, mutta myös yhteisöllisyydestä ja rakkaudesta. Näytelmä ottaa myös kantaa ajankohtaisiin teemoihin, kuten suvaitsevaisuus ja rasismi. ”Näytelmässä on monia tasoja. Tyylilaji on farssi, mutta lavalla nähdään myös syvempiä hetkiä”.
Jokikylätalolla on ihana maalaistunnelma, linnunlaulua ja aurinkoa piisaa. Myös puitteet on hyvät. Lipun hintaan kuuluu pullakahvit ja parkkipaikka on hyvin organisoitu. ”Viime vuonna penkkejä kehuttiin mukaviksi ja näytelmää hyväksi, eli ilman muuta kannattaa tulla katsomaan aito suomalainen kesäelämys!” kertoo kolme vuotta mukana näytellyt Heli Sundell. Esityksiä on 8 kesäkuussa Jokikylätalolla.

Be the first to comment on "Alueen kesäteatterit esittelyssä"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*