Savarin uusi apteekki avaa ovensa tänään

Savarin apteekin henkilökunta on valmiina vastaanottamaan asiakkaita uuteen apteekkiin.

Prisman kauppakeskukseen avataan tänään uusi apteekki. Ylivieskan ja lähikuntien asukaspohjaan nähden se on varmastikin kaivattu lisäys. Varsinkin kun rautatieaseman muutostyöt ovat vähentäneet parkkitilaa, tämä tulee varmastikin helpottamaan ruuhkaa. Uusi apteekki sijaitsee Prisman käytävän länsipäässä, lähes vastapäätä Alkon kanssa. Pinta-alaltaan apteekki on varsin kookas ja aukioloajat noudattavatarkisin Prisman ruokakaupan aukioloaikoja ja viikonloppuisinkin palvelua on tarjolla yli kahdeksan tuntia päivässä.

Uudessa apteekissa aloittava apteekkari Jukka Syrjälä on monille tuttu kasvo, sillä hän on aiemmin ollut mukana äitinsä apteekin toiminnassa Ylivieskan keskustassa. Viisi vuotta sitten Syrjälä kuitenkin siirtyi apteekkariksi Siikajoelle, mutta kun nyt aukesi tilaisuus hakea apteekkariksi kotikonnuille, tarttui hän oitis tilaisuuteen. Tänään avattava tilava apteekki onkin tietyllä tapaa ympyrän sulkeutuminen, sillä hän haaveili apteekin perustamista tänne jo aiemmin. Apteekkialan sääntelyn vuoksi se ei kuitenkaan ole aiemmin ollut mahdollista, mutta nyt tämä toive toteutuu. ”Savari on liikepaikkana erinomainen. Keskustassa palvelee toinen apteekki ja koska paikkana Savari on todella vilkas, myös aukioloaikamme haluan pitää kaupan aukioloaikojen hengen mukaisena. Meilllä on täällä myös uudentyyppinen konsepti, niin kutsuttu palveluluukku, joten voimme tarvittaessa toimia aukioloaikojen ulkopuolellakin. Päätoimintasäde on noin 80 kilometriä, joten jos arkena ilta kahdeksalta esimerkiksi Haapajärvellä huomaa että tarvitsee jotain apteekista, niin tänne ehtii ihan hyvin.”

Kilometrejä auton ratissa

Tällä hetkellä Syrjälällä on toistaiseksi siis kaksi apteekkia hoidettavana. Yhdellä henkilöllä ei voi Suomessa olla useampaa kuin yksi apteekki, joten Siikajoen apteekin lupa laitettiin hakuun heti Ylivieskan toimiluvan varmistumisen jälkeen. ”Siikajoen apteekkarilupa oli haussa ja hakemuksia tuli runsaasti. Kolme niistä oli nyt loppuvaiheessa vahvimmillaan ja asia ratkesi Fimean kokouksessa 26.4. Valinnan jälkeen saattaa vielä tulla viivästyksiä, mutta väliaikaisesti pystyn pitämään kahta apteekkia. Tokihan se vaatii paljon työtunteja ja autolla ajoa, mutta olen siihen tottunut. Tarkoituksena on kuitenkin olla tässä Ylivieskan apteekissa mahdollisimman paljon, sillä haluan olla paikan päällä heti alussa laittamassa asiat pyörimään,” Syrjälä kertoo. Tällä hetkellä Syrjälöiden perhe asuu vielä Oulussa, sillä heidän nuorin poikansa on lukion toisella luokalla. ”Haluamme pysyä Oulussa sen aikaa kunnes hän saa suoritettua lukion loppuun. Siihen saakka joutuu hieman elämään reissuelämää, mutta olen siihen jo tottunut. Asiaa helpottaa se, että meillä on kesämökki Kalajoen hiekkasärkillä. Sieltä tänne ajaa tosi joutuisasti, joten en koe ongelmaa välimatkojen suhteen.”

Asiantunteva henkilökunta

Nykypäivänä puhutaan paljon vaikeudesta löytää sopivaa henkilökuntaa työpaikoille. Tämän suhteen Syrjälällä ei kuitenkaan ollut ongelmaa, vaan hakemuksia avoinna oleviin työpaikkoihin tuli runsaasti. ”Henkilökuntaa uudessa apteekissa tulee olemaan yhteensä viisitoista, joista kolmetoista minut mukaan lukien ovat täysipäiväisiä ja kaksi osa-aikaista. Aukioloaikojen pituuden vuoksi työntekijöitä tarvitaan runsaasti, mutta onneksi hakuprosessi meni vaivattomasti ja löysin hyvän henkilökunnan palvelemaan uudessa apteekissa. Suurin osa heistä on luonnollisestikin farmaseutteja, mutta myös muulla kaupan alalla olleita asiakaspalvelun ammattilaisia. Haluan panostaa asiakaspalveluun ja suunnitteilla on myöskin uuden tyyppinen terveysneuvontapiste. Nyt aluksi kuitenkin haluan saada perustoiminnot sujuvasti rullaamaan ja sen jälkeen voi ryhtyä kehittämään eri toimintoja. Toivoisin myös asiakkailta palautetta tuotevalikoiman suhteen, sillä uudella liikepaikalla asiakkaiden antamat toiveet ovat erittäin arvokkaita”, Syrjälä kertoo.
Hyllymetrejä uudesta apteekista siis löytyy ja muun muassa kosmetiikkapuoleen, käsikauppalääkkeisiin ja ravintolisiin on panostettu huomattavasti. ”Meiltä löytyy myös luonnonkosmetiikkaa, mutta tukkuyritykset aika pitkälti sanelevat mitä on saatavilla. Tämä uusi apteekki ei kuulu mihinkään apteekkiketjuun, sillä haluan nähdä miten asiat hoituvat käytännössä niin sanottuna villlinä toimijana.Se myös antaa minulle vapauksia tehdä omia tarjouskampanjoita, eikä tarvitse noudattaa ulkopuolelta tulevia ohjeistuksia. Aika siis näyttää, mutta tällä lähdetään liikkeelle. ”
Apteekkialan muutoksista puhuttaessa Syrjälä näkee suurimpana kehityksenä viime vuosien e-resepteihin siirtymisen. ”En usko että lähiaikoina olisi tulossa mitään suuria mullistuksia, viimeisimpänä tosiaan oli sähköiset reseptit ja lääkevarmennusjärjestelmä, jolla pyritään estämään lääkeväärennöksien pääsy kuluttajille asti. Alkuunhan niiden kanssa oli ongelmia, sillä se muutos tuotiin ehkä hieman hätiköiden. Nyt kuitenkin lähes 100% resepteistä on sähköisiä ja järjestelmä toimii moitteettomasti. Joistain tulevista uudistuksista on ollut spekulaatioita, mutta näyttäisi siltä että enää ei haluta tehdä liian nopeita päätöksiä. Muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja Virossa tehtiin tiettyjä vapautuksia käsikauppatuotteiden osalta, mutta ne eivät olleet onnistuneita. Joten näyttää siltä että Suomen valtio on ottanut naapurimaiden virheistä oppia, eikä nähtävästi lähde liian kiireellä muutoksiin.”
Loppuun Syrjälä haluaa toivottaa ihmiset tervetulleiksi tutustumaan uuteen apteekkiin. ”Koitan olla paikalla mahdollisimman paljon, joten minua uskaltaa nykäistä hihasta, vaihtaa kuulumisia tai kysyä neuvoja. Olen jo nyt apteekin pystyttämisen aikana kohdannut useita tuttuja kasvoja, ja tuntuu erittäin hyvältä palata kotikonnuille Ylivieskaan.”

Elina Kytökorpi

Be the first to comment on "Savarin uusi apteekki avaa ovensa tänään"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*