EU-ruokapaketit – tärkeä apu vähävaraisille

Vapaaehtoisilla on suuri urakka edessä EU-ruokakassien pakkaamisessa. Lastia vastaanottamassa olivat vasemmalta Työttömien yhdistys ry:n puheenjohtaja Auli Mustikkamaa, varapuheenjohtaja Timo Kekkonen sekä hallituksen jäsen Aija Autio.

Ensi viikon keskiviikkona ja torstaina Ylivieskan työttömien yhdistys ry jakaa Ylivieskassa EU-ruokapaketteja. Tämän on vuoden ensimmäinen kerta ja paikka on toistamiseen Ruutihaantiellä Savarin alueella. Kahdeksi päiväksi on varattu noin 450 kassiparia ja yhdistys toivoo niitä riittävän kaikille tarvitsijoille. Ruokakassit pussitetaan torstain ja perjantain aikana täysin vapaaehtoisvoimin.

Ruoka-apu on monelle vähävaraiselle todella suuri helpotus. Suurin osa hakijoista on yksinhuoltajia, perustulon varassa eläviä, osa-aikatyötä tekeviä ja pienellä eläkkeellä kituuttavia. Keneltäkään ei kuitenkaan kysellä tulotietoja, vaan EU-ruokakassit saa jokainen joka tuntee sen tarpeelliseksi ja saapuu sen hakemaan. EU-ruoka-apu koostuu kahdesta vapaaehtoisten erillispakatusta kassista ja itse muovipussit on saatu tällä kertaa lahjoituksena Halpa-Hallista ja Kärkkäiseltä.

EU-ruokakasseja Ylivieskan työttömien yhdistys jakaa nykyään kaksi kertaa vuodessa ja tänä vuonna EU-pakettien ruokaa tuodaan yhteensä 9000 kiloa. ”Ensi vuonna tarkoituksenamme on tehdä anomus 15 000 kiloon, jolloin varmistamme että sitä on riittävästi kaikille tarvitsijoille. Olemme laskeneet, että se on sopiva määrä, joka saadaan kohtuullisilla resursseilla jaettua”, kertoo Ylivieskan Työttömien yhdistys ry:n puheenjohtaja Auli Mustikkamaa. Joinain kertoina kasseja on suuremmasta määrästä johtuen jäänyt jakamatta, mutta ne ovat menneet jälkikäteen jaettavaksi. ”Eräänä kertana niitä jäi aika paljon jäljelle suuremmasta tilausmäärästä johtuen, joten annoimme ne seurakunnan diakoniatyölle jaettavaksi. Näin ollen ne päätyivät niitä tarvitseville. Onneksi käyttöaikaa on pitkästi, joten ne kestävät jonkin aikaa varastoituinakin.”

Jako tapahtuu osoitteessa Ruutihaantie 9, käynti kuvaa katsoen talon oikealta puolelta.

Soveltuvat tilat ovat myös edellytys EU-ruokapakettien jaolle. Maatalousvirasto Mavi on määritellyt tiloista tarkasti. EU-ruokapakettien jakamista valvotaan muutoinkin tarkkaan ja yhdistyksen on pidettävä kirjanpitoa saamiensa elintarvikkeiden käytöstä ja säilytettävä tukea koskeva kirjanpito ja siihen liittyvät asiakirjat. Tällä kertaa yhdistys on saanut kahdeksi viikoksi käyttöönsä Ruutihaantie 9:ssä sijaitsevan tyhjän liikehuoneiston. ”Aikaisemmin pystyimme hoitamaan EU-ruokakassien jakamisen Joutsentien tilojen yhteydessä olevasta hallitilasta. Kaupunki kuitenkin vuokrasi sen pois, joten tämä on nyt toinen kerta kun joudumme hoitamaan tämän toisella puolella kaupunkia. Tokihan se hankaloittaa kaikin puolin, sillä meitä on kuitenkin niin pieni vapaaehtoisten porukka tätä hoitamassa”, Mustikkamaa toteaa harmissaan. ”Toivon että vapaaehtoisia kuitenkin löytyy jatkossakin, jotta voimme jatkaa tätä toimintaa vähäosaisten hyväksi.” Aktiivisia vapaaehtoisia yhdistyksessä on parikymmentä, joista noin kymmenisen henkilöä muodostaa ydinporukan.

Joutsentien tilat ovat nykyään avoinna maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Aikaisemmin kun yhdistys sai hankerahoitusta, ovet pystyttiin pitämään auki joka arkipäivä. ”Jaamme kauppoen ylijäämäruokaa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina kello 9.30 – 12 välisenä aikana. Usein ovien avautuessa jonossa on lähes viisikymmentä henkilöä, joskus jopa kahdeksankymmentä. Se kertoo siitä, että tälle todellakin on tarvetta. Ja muutoinhan ruoka menisi kaupoista roskiin, eihän siinä ole mitään järkeä,” toteaa Mustikkamaa. Puolen vuoden sisällä yhdistys on saanut uusia ylijäämäruoan lahjoittajia mukaan. ”Kuin sattuman kaupalla sain tuttavani kautta yhteyden Poutulle. Muutamien puhelujen ja selvittelyjen jälkeen he tarjoutuivat toimittamaan meille heille ylimääräistä lihaa täällä jaettavaksi. Esimerkiksi jos heille on tullut jokin peruutus ja vaikkapa jokin leikkele-erä uhkaisi mennä vanhaksi. Kuitenkin näissä on ollut käyttöpäivää ihan hyvin jäljellä ja toimitukset ovat tulleet tietysti kylmäketjun katkeamatta.” Lisäksi apuja on tullut myös Kalajoen suunnalta, josta mm. vapaaseurakunta silloin tällöin soittaa, mikäli heillä on kaupoista saatua ruokaa yli oman alueensa tarpeeseen ja näin ollen antaa sen Ylivieskan työttömien yhdityksen jaettavaksi.

Ylivieskan työttömien yhdistys ei saa tällä hetkellä hankerahoitusta, aiempi Voimaa työttömille! -hanke päättyi viime vuonna. ”Olemme hakeneet rahoitusta keskusjärjestömme koordinoimaan hankkeeseen, jolla pyritään yhtenäistämään ylijäämäruokajakelu Suomessa. Toivottavasti pääsemme siihen mukaan, se toisi jatkuvuutta ja mahdollisuudet laajentaa toimintaa myös suuremmalle alueelle. Lisäksi olemme suunnitelleet rahankeräysluvan hankkimista. Rahoituksen puutteen vuoksi toiminnot on jouduttu supistamaan kolmipäiväisiksi. Pitkäperjantaina Joutsentiellä on pyhäpäivästä huolimatta kuitenkin ylijäämäruokajako aamupäivällä, ” huikkaa Mustikkamaa lopuksi.

”Nälän lisäksi ruoka-avulla torjutaan köyhyyttä ja syrjäytymistä laajemminkin. Monille avunsaajille tapaaminen on myös hetki, jossa vaihdetaan kuulumisia ja saadaan vertaistukea. Samalla voi keskustella arjen haasteista sekä opastaa avunsaajaa taloudellisten ongelmien ratkaisemisessa. Ruoka-apu on saajilleen täysin ilmainen avustusmuoto.”

Elina Kytökorpi

Katsaus kassin sisältöön

EU-ruokakassit sisältävät kaksi muovikassillista kuivaelintarvikkeita

Kaikki kassit ovat samanlaisia ja ne sisältävät vain hyvin säilyviä kuivaelintarvikkeita. Sisällöstä löytyy muun muassa makaronia, hapankorppuja, maitojauhetta, puurohiutaleita, jauhoja, hernekeittoa ja säilykelihaa. Ja määrä ei ole mikään vähäinen, vaan ne painavat yhteensä 13 kiloa. Lisäksi usein on ollut jaettavana myös leipää. Aiempaan kertaan verrattuna tällä kertaa ei oli makaroni-juustopastaa, vaan sen tilalla on perunamuusijauhetta. Kaikki eivät muusijauheista pidä, mutta ainakin tämä Turussa valmistettu oli ihan maukasta. Toki siihen voi vaihteluksi lisätä muitakin mausteita kuin suolaa, esimerkiksi mustapippuri, oregano ja sipuli sopivat hyvin. Kassista löytyy myös tölkissä sika-nautaa, joka itsessään toki jakaa mielipiteitä. Tämä kuitenkin sopii oikein hyvin esimerkiksi hernekeiton ja makaronin sekaan, joita myös löytyy EU-ruokakassista. Ja miksei jopa hapankorpun päälle, tosin niitä rouskuttelee kahvin tai teen kanssa ihan sellaisenaankin. Ja jauhot ja hiutaleet, niistähän voi tehdä vaikka ja mitä. Erään leipojan mukaan vehnäjauhoista saa tehtyä parempaa pullaa kuin ns. normaaleista, pullista tulee kuohkeampia. Sämpyläjauhoistakin saa myös helposti pyöräytettyä sämpylöitä ja niitäkin voi varioida laittamalla jauhojen sekaan mausteita tai niitä voi käyttää vaikka pannukakkuun korvaamaan vehnäjauhot osittain. Kaurahiutaleetkin ovat monikäyttöisiä, niistä saa helposti uunissa kaurakeksejä. Hernekeittoonkin kaurahiutaleet sopivat, purkillisen mukana vajaa desi hiutaleita ja keitto saostuu mukavasti. Eikä sovi unohtaa kassista löytyvää mysliä, maidon tai jogurtin kanssahan se uppoaa kaiken ikäisille.

Be the first to comment on "EU-ruokapaketit – tärkeä apu vähävaraisille"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*