Mestarivaras-pakopeli

Moona, Mira, Saija ja Sami aloittelemassa Mestarivaras -pakopeliä.

Pakopelit ovat viime vuosina kasvattaneet suosiota Suomessa. Ensimmäinen pakopeliyritys perustettiin Helsingissä vuoden 2014 keväällä. Nyt pakopelipaikkoja on jo yli 50 paikkakunnalla ja Ylivieskan Escape Room avattiin viime vuoden marraskuun lopussa. Tätä ennen lähimmät paikat ovat olleet Kokkolassa ja Oulussa. Yhtäaikaa pelaamaan mahtuu 2-8 henkilön ryhmä ja kävimme testaamassa pelin viiden hengen porukalla.

Ennen peliä

Pelaamaan pääsee helposti verkkosivujen ajanvarauksen kautta. Toinen vaihtoehto on lauantaisin oleva PopUp –päivä, jolloin pelaamaan pääsee myös ilman ajanvarausta tavaratalon aukioloajan puitteissa. Ajan varanneiden tulee saapua paikalle 5-10 minuuttia ennen varatun ajan alkamista. ”Tämä johtuu siitä, että ennen varsinaisen pelin alkamista käymme läpi säännöt sekä alustamme pelin tarinan”, kertoo paikalla ollut pelinhoitaja. Säännöt on luonnollisesti hyvä kuunnella tarkkaan, mutta niin on tarinakin sillä siitä on hyötyä pelin kulun aikana. Puhelimia tai mitään muitakaan apuvälineitä ei peliin saa ottaa mukaan. Ennen itse pelin alkua pelinhoitaja antaa meille vielä muistiinpanovälineet. ”Mikäli pelin aikana tarvitsette eteenpäin pääsemiseksi apua, voitte kirjoittaa tähän että haluatte vihjeen ja sujauttaa sen tuon oven alitse. Vihjeestä ei saa mitään aikarangaistusta, mutta muistaakseni vain yksi porukka on päässyt tämän läpi ilman vihjettä”, pelinhoitaja kertoo ja kysyy olemmeko valmiit aloittamaan. Ennen oven avautumista ei siis ole hajuakaan mitä sen takaa löytyy.

Pelin kulku imaisee mukaan

Pelinhoitaja avaa oven ja aika lähtee juoksemaan ja sen kulumisen näkee huoneessa olevasta monitorista. Ovi suljetaan perässämme, mutta siitä ei tarvitse painikoida, koska sitä ei turvallisuussyistä lukita. Itse huonekaan ei ole pimeä tai ahdas, joten heikkohermoisenkaan ei tarvitse pelätä. Aluksi valtaa pieni hämmennys, sillä lavasteet ovat runsaat eikä ensikertalaisella ole oikein hajuakaan miten tai millä taktiikalla kannattaisi edetä. Ei muuta kuin kova etsintä päälle, vaikka ei olekaan tietoa mitä oikein voi löytyä tai edes pitäisi etsiä. Vaikka huoneessa oli aluksi tuntunut viileältä, niin viimeistään tässä vaiheessa alkaa adrenaliini virrata ja kaikki ajatukset huoneen ulkopuolisesta elämästä katoavat. Peli vie täysin mukaansa ja muistan pelinhoitajan kommentin ennen pelin alkamista: ”muistakaa kommunikoida toistenne kanssa, jotta tiedätte mitä on jo löytynyt tai jos olette hoksanneet jonkin uuden jutun”. Pelinohjaaja seuraa koko ajan peliä monitorin kautta, joten mikäli jotain yllättävää tapahtuu niin hän on lähellä. Ja mitkään ovista eivät ole lukittuja takaisin pääsemiseen, joten poistumisreitti aloitukseen on vapaa, oven edessä on vain hiekkapussipaino, eli sen saa helposti avattua tilanteen niin vaatiessa.

Aika kuluu kuin siivillä ja useiden löydöksien ja pulmien jälkeen saamme vihdoin oven lukot auki. Kuvitelmissa oli että aarre olisi jo siellä, mutta ei siltä vaikuttanut. Lisää penkomista ja pulmia, tuli ihan Sherlock Holmes -olo. Taitavasti rakennettu miljöö ja eteneminen, peli olikin vasta alkutaipaleella! Välillä jouduimme pyytämään vihjeitä ja muutoinkin pelin kulun aikana kynälle ja paperille oli käyttöä.

Meidän tapauksessamme aika kuitenkin loppui kesken, tosin ihan muutamassa lisäminuutissa olisimme varmaankin saavuttaneet ratkaisun. Ajan loputtua pelinohjaaja nimittäin tulee paikalle ja vihjeiden avulla opastaa kuinka olisimme päässeet ”maaliin”. Näin ollen ei jäänyt harmittamaan ja kaivertamaan se, että mitä ja miten olisi vielä pitänyt tehdä pelin loppuun saattamiseksi. Tosin jos ei halua nähdä ratkaisua ja haluaa tulla toisenkin kerran pelaamaan, silloin he eivät tietenkään kerro miten loppuun pääsee.

Kyseinen Mestarivaras –pakopelissä ei kuitenkaan paeta mitään, vaan enemmänkin etsitään. Pakopeleissä onkin monia eri tyylejä ja tämä on vain yksi niistä. ”Meillä Escape Roomissa peli vaihtuu noin puolen vuoden välein. Ylivieskassa vaihto tapahtuu kesän jälkeen, joten porukka voi tulla uudelleen kokemaan samantyylisen pelin, mutta täysin eri miljöössä. Kokkolan paikassa peli muuttui viime kuussa”, kertoo pelinhoitaja. Peli sopii erinomaisesti mille tahansa porukalle, jotka kaipaavat jotain hieman erilaista aktiviteettia. ”Kaveriporukoiden lisäksi meillä käy todella paljon polttari- ja synttäriporukoita sekä yrityksistä osana TYKY-päivien ohjelmaa.” Itse suosittelisin tätä ihan mille porukalle vain, tosin ihan ilmaista puuhaa tämä ei ole, mutta mikäpä olisi nykymaailmassa. Pelaajien lukumäärästä riippuen hinta on 25-30 euroa henkilöltä. Pelin jälkeen adrenaliini todellakin virtaa ja on uskomatonta kuinka nopeasti 50 minuuttia on voinut kulua. Olo on äärimmäisen energinen ja tekisi mieli päästä jo kokeilemaan seuraavaa pakopeliä.

Elina Kytökorpi

Be the first to comment on "Mestarivaras-pakopeli"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*