Juha Vainion 80-vuotisjuhlakiertue – herkkää ja hauskaa musiikkia

Suuren suosion saaneet Juha Vainion juhlavuoden konsertit jatkuvat ja kiertue saapuu Ylivieskan Kulttuurikeskus Akustiikkaan maaliskuun 15. päivä. Konsertissa kuullaan toisen polven taitelijan Ilkka Vainion johdolla klassikoita ja yllätyksiä, sekä tarinoita joita yksikään toinen ei voisi kertoa paremmin kuin hänen poikansa Ilkka Vainio – kansantaitelija, sanoittaja ja tuottaja.

Konsertissa kuullaan luonnollisesti Juha Vainion klassikoita kuten Vanhoja poikia viiksekkäitä, Sellaista elämä on, Albatrossi, Kotkanpoikii ja Käyn ahon laitaa. Lisäksi mukana on myös Ilkan suuresta laulukirjasta otettuja klassikot kuten Ystävän risti, Valaise yö ja Paperihattu sekä joka konserttiin kuuluvat ”rallit ja raportit”. Ystävän risti –laulun Ilkka on tehnyt kunnianosoituksena isälleen Juhalle sekä Kari Tapiolle. Paperihattu –laulu on puolestaan omistettu Veikko Laville, joka muistetaan muun muassa hänen 1976 levyttämästään kappaleesta Jokainen ihminen on laulun arvoinen.
Mukana juhlakonsertissa ovat myös Jani Jalkanen, jonka Isä Kari Tapio oli Juha Vainion hyvä ystävä. Kolmannen polven taiteilija Janus Hanski kuuluu myös esiintyjäkaartiin ja hänen isänsä Seppo Hanski oli myös Juhan hyvä ystävä ja menehtyi 52-vuotiaana kuten itse Juha Vainio. Konserttia säestää laajalti mainetta niittänyt Viihteen kenttämiehet, jossa mukana on huippumuusikoita kuten Ilkka ”Luumu” Kaikkonen, Tapani Laastola, Matti Rantatalo, Pekka Kuorikoski ja Jussi Liski. Legendaarinen Luumu Kaikkonen on Juha Vainio lisäksi säestänyt jo vuosikymmeniä huippuartisteja kuten Tuomari Nurmio, Remu Aaltonen ja Kari Tapio.

Vierailevia tähtiä

Ilkka Vainio on halunnut tuoda kiertueen eri paikkakunnille myös vierailevia esiintyjiä, joista Ylivieskassa esiintyy pyhäjokinen Marja Pisilä. Pisilä on tullut tunnetuksi The Voice of Finlandista, jossa hän kilpaili Olli Lindholmin tiimissä sekä tangomarkkinoiden semifinaalista vuonna 2017. ”Marja on kuin laulava enkeli, oikein valoisa taiteilija”, sanoo Ilkka Vainio iloisesti. ” Jokainen konsertti on vähän erilainen ja on mahtava saada upea artisti kuten Marja esiintymään. Hän on ollut myös aiemmin mukana ja nyt hän esiintyy myös Ylivieskassa.” Toinen vieraileva esiintyjä on Kokkolasta kotoisin oleva Sami Heinonen, hän kilpaili tangomarkkinoiden finaalissa vuonna 2012. ”Nämä esiintyjät tuovat konserttiin sitä oman alueen väriä ja juuri sillä tavoin löytyy erilaisia vivahteita. Tämän kevään kiertue päättyy Helsingin Tavastialle ja siellä itse Juhani Merimaa on aikonut heittäytyä lavalle, ehkä esiinnyn hänen kanssaan duettona”, paljastaa Ilkka Vainio myhäillen.

Poika kunnioittaa isänsä elämäntyötä

Ilkka Vainio kertoo että on hienoa tulla Ylivieskaan konsertoimaan ja samalla kunnioittamaan Juha Vainion 80-vuotisjuhlaa. ”Tapasin isäni viimeisen kerran kaksi viikkoa ennen hänen poismenoaan. Se kohtaaminen oli tietyllä tavalla enteellinen tulevasta, vaikka sitä en silloin ymmärtänyt. Tuolloin isä sanoi minulle, että nyt on sinun aikasi jatkaa tästä, tuntuu siltä että en enää kauaa elä. Hän kertoi sen luottavaisin mielin, sillä olimme tehneet yhteistyötä jo hyvän aikaa ja hän oli myös ottanut minun sanoituksiani omalle levylleen. Hän oli hyvä isä ja olimme myös työkavereita sekä hyviä ystäviä,” Ilkka kertoo haikeudella. ”En kuitenkaan ole katkera siitä, että hän lähti niin nuorena, sillä tiedän että hän halusi minun jatkavan sitä mitä hän oli tehnyt lähtemiseensä saakka. Se lämmittää sydäntäni tänäkin päivänä ja toivon että näin myös muut pääsevät edelleen nauttimaan hänen elämäntyöstään. Se oli selkeästi isäni toive.”
Myös ihan lähiaikoina usea muu taitelija ja muusikko on jättänyt äkisti jäähyväiset maanpäälliselle elämälle. Ilkka Vainio tunsi henkilökohtaisesti Harri Marstion, Matti Nykäsen ja Olli Lindholmin ja he kaikki menehtyivät tänä vuonna kahden viikon sisällä. ”Tokihan se tuo mieleeni oman isäni lähtemisen ja haluamme kunnioittaa myös heitä tulevissa konserteissa. Ei kuitenkaan siten, että konsertti olisi surujuhla, mutta tietynlainen syvä muistaminen on konsertissa tulossa yllätysnumeron muodossa. Tervetuloa nauttimaan legendaarista, hauskaa ja herkkää musiikkia!”, huikkaa Ilkka lopuksi.

Elina Kytökorpi

Be the first to comment on "Juha Vainion 80-vuotisjuhlakiertue – herkkää ja hauskaa musiikkia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*