Kansainvälisiä musiikkivieraita Ylivieskassa

Yhteiskuva viimeisen konsertin jälkeen Sipilässä, esiintyjien lisäksi mukana myös matkalle osallistuneet aikuiset. Kuva Vilho Kallio.
Yhteiskuva viimeisen konsertin jälkeen Sipilässä, esiintyjien lisäksi mukana myös matkalle osallistuneet aikuiset. Kuva Vilho Kallio.

Viikko sitten keskiviikkoiltana Ylivieskaan saapui bussilastillinen virolaisen musiikkikoulun oppilaita. Heille oli järjestettynä kuusi konserttia, joista kaksi oli Kulttuurikeskus Akustiikassa ja muut lähialueen vanhainkodeissa sekä Raudaskosken koululla. Lapset ja nuoret olivat tulleet bussilla ja autolautalla Viimsin kunnasta, joka sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä Tallinnasta koilliseen.

Matkan- ja kuoronjohtajana toimi Ita-Riina Pedanik, joka perusti Ita-Riinan Musiikkistudion Viimsiin 25 vuotta sitten. Tällä hetkellä studiolla käy laulamassa 180 lasta, nuorta ja aikuista, joista Ylivieskaan saapui 25 laulajaa. Nuorin saapuneista oli viisi vuotias ja muutoin heitä oli eri-ikäisiä vanhimman ollessa 17 vuotta. ”Eräs laulajista on ollut mukana jo 15 vuotta, hän aloitti ollessaan puolivuotias”, Pedanik kertoo hymyillen. ”Muutoinkin studiolla käy hyvinkin pieniä, vauvakoululaisten ryhmässä ikää on puolivuotiaista kaksivuotiaisiin. Suurin osa on kuitenkin 3 – 17 vuotiaita ja heitä on sekä lauluryhmissä että soololauluopinnoissa.”

Tottuneita esiintyjiä

Musiikkistudion lapset ja nuoret ovat esiintyneet erilaisissa tilaisuuksissa. Konserttien lisäksi he ovat esiintyneet muun muassa Viron television lastenohjelmissa, monissa kilpailuissa ja viimeisimpänä joulun aikana järjestetyssä hyväntekeväisyyskonsertissa leukemiaa sairastavien lasten hyväksi. ”Suomessa olemme käyneet esiintymässä useasti Lasten laulukaupunki –festivaaleilla Salossa. Viimeksi olin siellä neljän nuoren laulajan kanssa. Näin kauakana emme kuitenkaan ole aiemmin käyneet ja tämä onkin meille eksoottinen kokemus”, kertoo Pedanik. Perjantaina ryhmä matkaa Ouluun, jossa tarkoituksena on käydä ainakin Oulun Tietomaassa. ”Esiintymisten vastapainoksi on hyvä käydä myös virkistäytymässä. Matkan tarkoitus on että yleisö ottaisi meidät hyvin vastaan, mutta myös se että kaikki lapset nauttisivat tästä kaikin puolin. Tänään ehdimme vielä käydä ainakin shoppailemassa, siitä ovat kaikki innoissaan, myös ryhmämme ainoa poika,” Pedanik kertoo iloisesti. Matkan jälkeen vanhimmat tytöt olivat kertoneet, että heillä ei ole ennen ollut näin mahtavaa reissua.

Ilolla esiintymässä

Matkaan musiikkistudiolaiset lähtivät jo viideltä aamulla keskiviikkona. ”Olihan se aikainen herätys ja siitä syystä varsinkin nuorimmat nukkuivat ison osan matkasta. Perille kuitenkin päästiin hyvin ja linja-autossa oli myös aikaa harjoitella tulevia esiintymisiä varten. Yövymme Törmälän leirikeskuksessa ja lapset ovat viihtyneet siellä todella hyvin, aivan mahtava paikka tällaiselle porukalle”, kertoo Pedanik iloisena. ”Tänä aamuna herätys oli kello seitsemän, sillä ensimmäinen konsertti Akustiikassa oli jo yhdeksältä. Äänen käytön kannalta se on hieman vaativaa, mutta kaikki suoriutuivat todella hyvin.” Toinen Akustiikan konsertti oli ennen puoltapäivää ja sitä oli tullut kuuntelemaan noin 300 henkilöä, pääosin Päivärinnan koulun oppilaita. Paikalla oli myös Päivärinnan koulun rehtori Ulla Hautamäki ja hän oli erittäin vaikuttunut esityksen tasosta. ”Ihailin todella kuinka kauniisti ja puhtaasti he lauloivat ja esitys oli tasapainoinen, ammattimaista ja kaikki oli balanssissa”, Hautamäki kertoo. ”Haluan myös erityisesti kiittää Päivärinnan koulun entistä opettajaa Vilho Kalliota, että hän on järjestänyt meille Ylivieskaan tällaista kansainvälistä kulttuuria”.
Akustiikassa esitysten kesto oli 45 minuuttia ja se koostui sekä ryhmä- että soololauluista. Kappaleiden välissä musiikinopettaja ja kuoronjohtaja Ita-Riina Pedanik selitti lyhyesti mistä tuleva laulu kertoo, sillä kappaleet luonnollisestikin esitettiin viron kielellä. Akustiikan konserttien jälkeen ryhmä jatkoi matkaansa esiintymisiin Raudaskosken koululle sekä vanhainkoteihin Sipilään, Kotikartanoon ja Sieviin Kotirinteelle. Yhteensä tilaisuuksissa kävi vajaa 800 kuuntelijaa, joista koululaisia ja henkilökuntaa noin 650 sekä palvelukeskusten asukkaita ja henkilökuntaa noin 140. Ehkäpä täällä vieraili tuleva kansainvälinen tähti?

Elina Kytökorpi

Be the first to comment on "Kansainvälisiä musiikkivieraita Ylivieskassa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*