Muutto Ylivieskan uuteen Ratapuiston palvelukotiin

Maanantaina lähes kolmekymmentä Ylivieskan tehostetun palveluasumisen piirissä olevaa muutti juuri valmistuneisiin tiloihin Ylivieskan Ratakadulle. Tässä Ratapuiston palvelukodiksi nimetyssä rakennuksessa on tilaa kolmellekymmenelle ja pelkästään maanantain aikana siihen muutti 27 asukasta. Palvelukoti on jaettu kolmeen eri osioon eli niin kutsuttuun kotiryhmään, joissa jokaisessa on kymmenen huonetta. Jokaisessa kolmessa kotiryhmässä on myös yhteiset tilat, joissa hoituu ruokailun lisäksi myös muu oheistoiminta.

Tilaratkaisut

Kotikartano 4:stä uuteen palvelukotiin muutti yhdeksän asukasta. Heille ehkä suurin muutos oli itse huone, sillä Kotikartanon asunnoissa oli keittokomero sekä enemmän tilaa asumiseen. Nykyisten huoneiden pinta-ala on 20 neliötä eli huomattavasti vähemmän, mutta wc-tila on avarampi. ”Aika vähän asukkaat käyttivät keittokomeroa, sillä monillakaan siihen ei ole ollut kuntoa. Toki jotkut varmastikin jäävät sitä mahdollisuutta kaipaamaan, mutta yhteisissä tiloissa voi käydä esimerkiksi keittämässä kahvia niin asukkaat kuin heidän luona vierailevat omaisensakin”, kertoo Peruskuntapalveluyhtiö Kallion palveluesimies Tiina Toivo. Ranta-Sipilästä muuttaneille yhdeksälletoista asukkaalle muutos oli lähes päinvastainen. ”Siellä kaikkiin asuntoihin ei kuulunut omaa vessaa, joten tämä oli varmasti tervetullut parannus päivittäiseen elämään. Muutoinkin Ranta-Sipilän tilat olivat jo aikansa nähneet, joten tämä on todella hyvä muutos,” kertoo Toivo.
Uudet tilat on rakentanut ylivieskalainen Rave Rakennus Oy. Toimitusjohtaja Antti Rantala kertoo, että tilojen luovutus oli joulun alla, tosin joitain viimeistelyjä oli tehty vielä joulun pyhien aikaan. ”Käyttäjien ja tilaajan kanssa on käyty kehitysprosessia läpi koko rakentamisen ajan ja pyritty huomioimaan asiakkaat. Siitä on tullut nykyaikainen ja toimiva prosessi, jossa asiakkaiden on hyvä asustella. Rakennusliikkeen puolesta kiitos mukana olleille että yhteistyö on sujunut tosi hyvin ja jouhevasti. Ei muuta kuin onnea uusille asukkaille ja nauttikaa”, lopettaa Rantala.

Muutto nopealla aikataululla

Muutto uusiin tiloihin tapahtui kertarysäyksellä heti loppiaisen jälkeen maanantaina. Liikennettä ja muuttokuormia pihalla kävi tiuhaan tahtiin. ”Muutto sujui ihan mallikkaasti, vaikka kaikki tapahtuikin yhden päivän aikana. Omaisia oli oikein mukavasti auttamassa, joten muutto tapahtui ihan jouhevasti. Toki vielä on paljon järjestelemistä, mutta kyllä tämä tästä kun pahin rulijanssi on ohi. Muutaman päivän kuluttua täällä näyttää jo ihan erilaiselta ja pääsemme kunnolla käyttämään uusia tiloja,” kertoo Tiina Toivo iloisesti. ”Uudesta palvelutalosta pyritään tekemään hyvin yhteisöllinen paikka. Tuomme tänne niin sanottua yhteisöhoitoa, joka on uusinta uutta vanhuspuolella. Tarkoituksena on ottaa hoidon suunnitteluun sekä talon toimintaan myös omaiset mukaan jo alusta lähtien. Jo tällä viikolla on tarkoituksena aloittaa niin sanotut yhteisökokoukset, joissa näitä asioita käsitellään.”
Tiina Toivo kertoo että vaikka muuttopäivä oli varmasti ollut asukkaille raskas, niin ensimmäinen yö oli sujunut hyvin ja kaikki olivat saaneet nukuttua. ”Näin aluksi meillä on täällä yöllä työvuorossa kaksi työntekijää eli ”yökköä”, jotka huolehtivat siitä että yöllä sujuu kaikki hyvin. Myös muuta henkilökuntaa on mitoitettu tarpeeksi ja lisäksi meillä on saatavilla tarpeen mukaan PPKY Kallion sisältä sijaisia, jotka paikkaavat tilanteen nopeasti esimerkiksi vakituisen työntekijän sairastuessa”.

Paloturvallisuus ja käytännöllisyys pääosassa

Hyvinvointipalvelujohtaja Pirjo Matikainen PPKY Kalliosta kertoo, että eräs suurimmista syistä Ranta-Sipilästä ja Kotikartanosta pois muuttoihin olivat paloturvallisuusmääräykset. ”Ranta-Sipilästä puuttuu automaattinen palosammutusjärjestelmä, jonka vuoksi sitä ei enää saa käyttää ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Toinen asia kun lähdettin suunnittelemaan uuden rakentamista oli se, että kaupunki teki sielläkuntoarvion. Ranta-Sipilässä on A- ja B-puoli ja toisessa niistä oli todettu, että se on sen kuntoinen että sitä ei kannata peruskorjata.”
Kotikartano 4:ssä on kolme kerrosta ja niissä kaikissa on kuusi asuntoa. Tähän asti kotihoidon ylläpitämä tilapäinen hoito ikäihmisille on ollut kolmannessa kerroksessa. ”Myös siinä paloviranomainen on ollut sitä mieltä, että tilapäistä hoitoa ei voida siellä enää jatkaa, joten tilapäinen hoito siirretään ensimmäiseen kerrokseen. Tällöin 2. ja 3. kerros vapautuu Kallion käytöstä, mutta 2. kerrokseen on tiedossa jo asiakkaat jotka sinne haluavat muuttaa. Myös alakerran saliin siirtyy meidän päiväkeskustoiminta,” Matikainen kertoo.
”Muutoinkin tilapäistä hoitoa on helpompi pyörittää ensimmäisessä kerroksessa, jossa on myös se iso sali, joten asiakkaat voivat osallistua päiväkeskustoimitaan. Synergiaetua tulee siitä, että kaikki on ensimmäisessä kerroksessa. Suuri syy muuttoon on myös se, että Kotikartano 4:sta ei ole alunperin suunniteltu tehostetun palveluasumisen käyttöön. Asuntoja on kolmessa eri kerroksessa, joten se ei ole optimaalinen asiakkaiden hoitamisen kannalta, sillä hoitajat joutuvat olemaan eri kerroksissa, eivätkä siten pysty olemaan niin hyvin läsnä asiakkaiden arjessa.” Matikainen arvelee, että kolmannen kerroksen asunnot Vanhustenkotiyhdistys varmaankin laittaa vuokrattavaksi avoimille markkinoille ikäihmisten käyttöön.

Elina Kytökorpi

Be the first to comment on "Muutto Ylivieskan uuteen Ratapuiston palvelukotiin"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*