Valepoliisi kalasteli verkkopankkitunnuksia Ylivieskassa

Pankkikortit ja tunnusluvut kannattaa pitää visusti tallessa.

Ylivieskassa keskiviikkona 19.9 iltapäivällä tapahtui kaksi huijausyritystä, jossa poliisiksi esittäytynyt mies oli yrittänyt saada puhelimessa uhrejaan luovuttamaan verkkopankkitunnuksensa.
Uhrille kerrottiin, että hänen pankkikorttinsa on joutunut vääriin käsiin ja uhrin tulisi luovuttaa verkkopankkitunnukset soittajalle. Soittaja lupautui toisessa tapauksessa tulemaan uhrin kotiin tarkistamaan tilannetta.

Huijauksessa ei onnistuttu, puhelut tehtiin prepaid-liittymästä joten syyllisiä ei vielä ole saatu kiinni, mutta poliisi tutkii asiaa. Rikoksia tutkitaan virkavallan anastuksina ja petoksen yrityksinä. Tällaiset huijausyritykset ovat hyvin yleisiä ja kasvussa huolimatta poliisin aktiivisesta tiedottamisesta.

Noin kolme kuukautta sitten Nivalassa ja puolisen vuotta sitten Kalajoella tunnuslukukortti ja pankkikortti on saatu anastettua lompakosta asuntomurron yhteydessä. Poliisiksi tekeytynyt henkilö sai puhelimitse huijattua puuttuvat tunnukset haltuunsa ja sai haltuunsa huomattavan summan rahaa. Viime kuussa Nivalassa saatiin kiinni kolme ulkomaalaista, jotka olivat anastaneet mm. Haapajärvellä, Kannuksessa ja Seinäjoen alueella pankkikortteja ja tunnuslukuja.

Poliisin mukaan valepoliisi-ilmiö on edennyt siihen pisteeseen, että voidaan puhua jo todella vakavasta ongelmasta. Huijausyritysten tahti on ollut kiihtyvä ja asiasta on kirjattu paljon lisää uusia rikosilmoituksia. Poliisi muistuttaa, että pankkitunnukset ovat henkilökohtaiset, eikä niitä tule antaa kenellekään. Poliisi- tai pankki ei tarvitse koskaan asiakkaan pankkitunnuksia. Huijari voi olla sitkeä puhelimessa, mutta älä anna periksi. Saat olla töykeä ja sulkea puhelimen. Mikäli huomaat tulleesi huijatuksi, älä epäröi, vaan ole välittömästi yhteydessä poliisiin.

Poliisi kehottaa, että omaiset opastaisivat iäkkäitä vanhempiaan pankkitunnusten käytön suhteen, jotta em. kaltaisilta huijauksilta vältyttäisiin.

Be the first to comment on "Valepoliisi kalasteli verkkopankkitunnuksia Ylivieskassa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*