Keltaiset banaanit vievät musiikin aikamatkalle

Keltaiset banaanit

Ylivieskan Kulttuurikeskus Akustiikassa esiintyy huomenna lauantaina Janne Nietula ja Keltaiset banaanit. Orkesterin on perustanut Janne Nietula yhdessä Jouko Kantolan kanssa ja kaikki jäsenet toholampista basistia Kenneth Ojutkangasta lukuunottamatta asuvat Ylivieskassa. Vierailevina solisteina ovat Anne-Maria Sirviö ja Arto Lukkari.

Idea bändin perustamiseen syntyi, kun Janne Nietula löysi vanhoja iskelmänuotteja divarista. Hän näytti niitä Jouko Kantolalle ja ehdotti, jos he kokeilisivat soittaa niitä. Kaksikon soittotyyli ja kemiat sopivat heti yhteen ja he rupesivat miettimään mahdollisia muita jäseniä orkesteriin. He löysivätkin nopeasti sopivat soittajat ja kaikki lähtivät mukaan erittäin mielellään. Siitä alkoi Keltaiset banaanit –orkesterin tarina. Hauska nimi juontaa juurensa siitä, että se on 30-luvun suomalainen humppaiskelmäkappale. ”Aluksi nimi huvitti, mutta se sointuu hyvin joten se otettiin nimeksi”, naurahtaa Nietula. Kappaletta esitti alkuperäinen Dallapé-orkesteri ja se kuului pitkään heidän vakio-ohjelmistoonsa. Nietula pitääkin tärkeänä, että myös vanhempaa musiikkia soitetaan nuoremmalle sukupolvelle, jotta se ei unohtuisi nykymusiikin jalkoihin. ”Vanhemmista kappaleista saa tehtyä tuoreen ja oman kuuloisia”, Nietula tuumaa.

Keltaiset banaanit –orkesteri on aiemmin esiintynyt muun muassa Lieksan Vaskiviikoilla, Haapavesi Folkissa ja Viljan päivillä. Lauantaina oleva keikka on ensimmäinen kerta Akustiikassa ja idean siihen sai vierailevan solistin Arto Lukkarin vaimo Vuokko Lukkari. ”Olemme todella innoissamme tästä tilaisuudesta ja toivottavasti mahdollisimman moni kiinnostunut tulee kuuntelemaan ja viihtymään konsertissa”, Nietula toivoo. Osa konsertin tuotosta lahjoitetaan Kalajokilaakson Hengitysyhdistykselle. Orkesteri pitää tärkeänä yhdistyksen toimintaa, sillä soittajina ja laulajina he tietävät kuinka tärkeä hengityselimistö ihmiselle on.

Konsertin ohjelmisto koostuu pääasiassa 20-60-lukujen iskelmistä sekä jazz- ja elokuvasävelmistä. Väliin mahtuu kuitenkin myös uudempia tyyliin sopivia kappaleita. Nietula on aina pitänyt vanhanajan musiikista ja iskelmistä, mutta hän on ammattimuusikko monentyylisen musiikin saralla. Hän on valmistunut Sibelius-akatemiasta musiikin maisteriksi. Tangomarkkinoilla vuonna 2014 hän pääsi semifinaaliin saakka. Muita meriittejä on muun muassa Järviradion järjestämän eurotähtikilpailun voitto vuonna 2015 ja vuonna 2000 hän sai Lahden valtakunnallisen puhallinkilpailun trumpettisarjan ensimmäisen palkinnon. Nivalasta lähtöisin, mutta jo kymmenisen vuotta Ylivieskassa asunut Nietula toivottaa lopuksi kaikki lämpimästi tervetulleiksi viihtymään konserttiin.

Elina Kytökorpi

Keltaiset banaanit:
Janne Nietula, trumpetti, flyygelitorvi ja laulu
Jouko Kantola, koskettimet
Juha Yli-Kotila, kitara ja banjo
Kenneth Ojutkangas, basso ja tuuba
Hannu Puomio, rummut ja lyömäsoittimet
Solistivieraina Anne-Maria Sirviö ja Arto Lukkari

Be the first to comment on "Keltaiset banaanit vievät musiikin aikamatkalle"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*