Koivu ja tähti yllättää katsojansa

Puupalikat ovat hienointa, Venäjällä. (Karoliina Löytynoja ja Ville Löytynoja). Kuva Mari Heikkilä.

Ylivieskalaiset ovat tottuneet odottamaan YTY-Teatterilta vuosittain jotain uutta ja viihdyttävää. Tälle keväälle oli luvassa löyhästi Sakari Topeliuksen sekä Minna Canthin teksteihin pohjautuva, teatterin oman työryhmän kirjoittama ja Sanna Finnilän ohjaama “Koivu ja tähti”, joka on jotain aivan muuta kuin mitä ennakkomainonnan perusteella odottaisi. YTY-Teatterin 40-vuotis- ja Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi teatteri on loihtinut henkeäsalpaavan viihdyttävän ja mukaansatempaavan näytelmän Suomen historiasta ja nykypäivästä. Annokseen sisältyy oikeastaan kaksi näytelmää yhden hinnalla.

Näytelmän ensimmäinen osa viihdyttää kertomalla suomalaisuuden kehittymisestä Ruotsin ja Venäjän ikeestä 1700-luvulta nykypäivään. Hellyttävät poika ja tyttö (Ville Löytynoja ja Karoliina Löytynoja) lähtevät etsimään kotiaan koivun ja tähden alta, ja kohtaavat matkallaan mitä moninaisempia haasteita. Heitä juontaa ihastuttavan pöyristyttävä Suomi-neito (Mari Rättyä) kansanlauluineen. Matkalla törmätään mm. Elias Lönrothiin, Minna Canthiin ja sisällissotaan.

Toinen osa irrottaa jäljelle jääneet naurut käsittelemällä Suomen nykypäivää kaukomailta katsoen riemukkaan sarkastisesta näkökulmasta. Kahvilasta löytyy monia suomalaisia stereotyyppejä, joista erityisen mieleenjäävänä muistisairas Martti (Kari Krook) vaimonsa Sylvin (Virve Sorvoja) kanssa. Virolaista työmiestä, Urmasta esittävä Juha Sorvisto herkuttelee roolillaan, kielitaidollaan ja ketsupilla.

YTYn kirjoittajien tarinankerronta on johdonmukaista, viihdyttävää ja väritetty nerokkailla oivalluksilla, jotka pitävät katsojan herpaantumattoman huomion näyttämöllä. Ääni, valo- ja videotehosteet tukevat tarinan kerrontaa usein koomisellakin tavalla. Kohtauksesta toiseen siirtyminen on saumatonta, eikä mielenkiinto katkea hetkeksikään. Puvustus on upeaa katsottavaa.

 

Jessica (Johanna Bister) ja Veli (Miika Kangaskorte), muistisairas Martti (Kari Krook), virolainen työmies Urmas (Juha Sorvisto) sekä Martin vaimo Sylvi (Virve Sorvoja). Kuva Mari Heikkilä

Mari Rättyä tekee upean roolin Suomi-neitona. Kuva Mari Heikkilä.

Näytelmä kestää 45+40 minuuttia. Jäljellä on enää viisi näytöstä: su 26.3 klo 15, ti 28.3 (loppunmyyty), to 30.3 (loppunmyyty), su 2.4 ja su 9.4 klo 19. Kyselyt ja paikkavaraukset 044 3222 405. Esitykset Elämystalo Artterissa, www.ytyteatteri.fi

Teksti Marko Virkkula
Kuvat Mari Heikkilä

Be the first to comment on "Koivu ja tähti yllättää katsojansa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*